Znakova nema, divljač strada

Broj slučajeva stradanja životinja na magistrali daleko veći od prijavljenog

8354 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Saobraćajnih znakova “divljač na putu” gotovo da nema na magistralnom putu na teritoriji kolašinske opštine.

Nedostatak te vrste signalizacije, tvrde u lovačkim društvima, često je koban po životinje.

Tako je bilo i u subotu poslijepodne, kada je kamion u mjestu Sjerogošte povrijedio mladunče košute, koje su zbog težine povreda veterinari uspavali.

Samo tokom ove godine tri srne su automobili usmrtili na dijelu magistrale od Kolašina prema Podgorici, kaže za “Vijesti” predsjednik Lovačkog društva (LD) Rovaca i Morača Miličko Bulatović.

”Na našim magistralnim putevima često strada plemenita divljač, a najčešće srneća. Potrebno je da Uprava za puteve postavi odgovarajuću signalizaciju. Kritične dionice puta na teritoriji opštine Kolašin su od ulaza u Platije do mjesta zvano Badanj i dionica puta od mosta koji vodi prema Biogradskoj Gori do Sjerogošta. Na tom potezu, često preko magistralnog puta prelazi srneća i jelenska divljač. Na magistralnom putu od ulaza u Platije pa do Manastira Morača, preko magistralnog puta često prelaze srne, divokoze i mrki medvjed. Samo u toku ove godine prijavljena su tri slučaja stradanja srne na tom potezu”, tvrdi Bulatović.

Prema njegovim riječima, broj neprijavljenih slučajeva stradanja životinja na magistrali je daleko veći.

Postavljanjem signalizacije, kaže on, značajno bi bio smanjen i broj saobraćajnih nezgoda, kao i broj stradale divljači.

I u LD “Lovac” koje gazduje drugim dijelom kažu da je neprihvatljivo da na magistralnom putu nema signalizacije koja upozorava na mogućnost pojave divljih životinja na putu. Predsjednik tog društva Radojica Milošević kaže da se ne sjeća kad je na dionici od Kolašina prema Mojkovcu, do granica sa NP Biogradska gora, bilo znakova koji označavaju blizinu dijela puta opasnog zbog prelaska divljači.

”Prema našim informacijama mladunče košute u Sjerogoštu, u subotu je udario kamion. Na tom dijelu puta, uprkos blizini teritorije NP nama odgovorajuće signalizacije koja bi upozorila vozače. Apelujemo na nadležne da to što to prije isprave, kako bi bila zaštićena i plemenita divljač, ali i učesnici saobraćaja”, poručio je on.

Iskustva iz regiona potvrđuju da divljač često strada na putevima, a da bi se to spriječilo nekad nijesu dovoljni ni saobraćajni znakovi. Zbog toga je prošle godine, na primjer, na najkritičnijim dionicama puteva u Republici Srpskoj planirano ugrađivanje 700 specijalizovanih reflektora. Ti reflektori emituju plavu svjetlost prilikom nailaska vozila i djeluju upozoravajuće na divljač. Ugrađuju se uz ivicu kolovoza i, pri obasjavanju farovima stvaraju plavu svjetlosnu ogradu duž saobraćajnice čime sprečavaju divljač u namjeri prelaska kolovoza. Sistem je, navodno, aktivan samo pri nailasku vozila i nema negativan uticaj na vozače, jer je smjer svjetlosnog snopa suprotan od kolovoza...

Takvo rješenje, kako pišu mediji, primijenjeno je i u Njemačkoj, gdje je zabilježen pad saobraćajnih nesreća sa učešćem divljači za 73 odsto.

Bonus video: