Za porez „kratki” 8,7 miliona eura

Građani na ime poreza na nepokretnosti duguju 5,1 milion eura Opštini Pljevlja

6855 pregleda 0 komentar(a)
Uprava prihoda Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Uprava prihoda Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Građani i privreda opštini Pljevlja po osnovu poreza na nepokretnosti duguju 8,7 miliona eura, uprkos činjenici da je u prvih pet mjeseci ove godine povećana naplata u odnosu na isti period prošle godine.

Vršilac dužnosti direktora Uprave javnih prihoda Vladimir Džuverović kazao je da je rast prihoda od poreza na zemljište 47 odsto, dok je 292 odsto uvećana naplata poreza za građevinske objekte.

Od ukupnog duga, 5,1 milion eura duguju građani, a preduzeća i preduzetnici 3,6 miliona.

U prvih pet mjeseci ove godine Uprava lokalnih javnih prihoda naplatila je od poreza na nepokretnost od pravnih lica 203.578 eura, a od fizičkih 98.033 eura. U odnosu na plan budžeta, do 25. maja porez na zemljište je naplaćen u procentu od 8,3 odsto, a za građevinske objekte 12,09 odsto.

Džuverović kaže da je procenat ostvarenja za ovaj period odličan gledajući nominalno jer naplaćuju samo obaveze iz prethodnog perioda pošto tek utvrđuju porez za 2022. godinu, a prva rata dospijeva 30. juna.

Od ukupnog duga pravnih lica po osnovu poreza na nepokretnost, najveći dužnik i dalje je “Vektra Jakić” koja je lokalnoj upravi po tom osnovu dužna oko 2,5 miliona eura.

Džuverović je kazao da je prošle godine jedan od radnika napustio Upravu lokalnih javnih prihoda, a dva su prešli u druge firme zbog čega nisu bili u mogućnosti da sprovedu postupak prinudne naplate za fizička lica kao što su planirali, dok su za pravna uspjeli djelimično.

”Zanimljivo je reći da smo u 2021. godini prvi put uspjeli da potraživanja od poreza na nepokretnost za pravna lica budu na nivou iz 2020. godine. Tome su najviše doprinijele prinudne naplate za pravna lica koja sada redovno izmiruju obaveze”, kazao je Džuverović.

Istakao je da je veliki problem kod naplate poreza od fizičkih lica neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

”U postupku smo implementacije poreskog softvera LARIS koji će nam omogućiti da ažuriramo i poboljšamo našu bazu podataka za fizička lica. Proces implementacije je formalno počeo prošle godine, ali je proces eskportovanja tekao sporo od strane firme koja je dobila na tenderu. Naša obaveza je bila da u tom periodu utvrdimo tačnost prenesenih podaka u našu bazu, odnosno validaciju, ali nije došlo do poklapanja, pa smo vratili da urade novi eksport. Od januara 2022. godine intenzivirali smo rad sa njima, radimo na validaciji podataka. Spori su jer rade program za sve crnogorske opštine”, kazao je Džuverović.

Tokom godine, Uprava lokalnih javnih prihoda će krenuti u testiranje ovog programa, a ako se pokaže kao dobro rešenje od 2023. godine počeće utvrđivanje poreza u novom programu.

Svi poreski obveznici biće u mogućnosti preko sajta na osnovu matičnog broja, odnosno PIB-a, da provjere poreski dug. Taj isti softver će se primjenjivati i na prireze na dohodak jer su i pravna lica dužna da za zaposlene dostavljaju poreske prijave prireza porezu. Za neplaćeni dug dnevna kamata će biti 0,03 odsto.

U januaru i februaru nije bilo pada prihoda zbog “Evrope sad”

Opština Pljevlja u januaru i februaru nije imala smanjenje prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica zbog programa “Evropa sad”.

”Plate iz decembra u januaru su morale biti isplaćene pa nije moglo doći do smanjenja. Donijetim zakonom o porezu na dohodak sva pravna lica su bila u obavezi da do 15. februara 2022. godine dostave sve poreske prijave, odnosno IOPPD obrasce koje do tada nisu dostavili. Većina pravnih lica je dostavljanjem poreskih prijava izmirila iste i iz tog razloga u februaru nismo imali negativne efekte”, kazao je Džuverović.

Od marta je registrovan pad prihoda od poreza na dohodak fizičkim licima i prireza porezu.

Bonus video: