Povjerili djecu Vladi, ne URI

Iz Udruženja roditelji zabrinuta je što niko ne kontroliše niti reaguje na slučajeve zloupotrebe djece u političke svrhe

26221 pregleda 44 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Roditelji podgoričke OŠ “Pavle Rovinski” dali su saglasnost da se fotografije đaka te škole s utakmice fudbalske reprezentacije, koju su u subotu veče pratili u društvu premijera Dritana Abazovića, mogu objaviti samo na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore.

To je “Vijestima” odgovoreno iz Ministarstva prosvjete. Ističu i da je resor prosvjete, kojim rukovodi Miomir Vojinović, “u slučaju djece koja su s premijerom Abazovićem pratila utakmicu reprezentacije Crne Gore, ispoštovao svu neophodnu proceduru”.

Dio javnosti, pak, zabrinut je zbog toga što su fotografije iskorištene i na zvaničnom profilu Građanskog pokreta URA, čiji je Abazović lider.

Iz njegovog kabineta uputili su novinarku da odgovore potraži u GP URA, ali u toj partiji ne vide ništa problematično u tome što su preuzeli Vladine fotografije i objavili ih na partijskim profilima na društvenim mrežama.

”Pomenuti sadržaj se našao na nalozima društvenih mreža GP URA, uz navođenje činjeničnog stanja, a ono je da je gospodin Abazović utakmicu u društvu djece pratio u ulozi premijera. Kao partija podržavamo svaki pozitivan, nov i lijep primjer koji dolazi iz našeg društva, pa u tom duhu smo kreirali i ovu objavu cijeneći zalaganja koja premijer Abazović ulaže i kao predsjednik Savjeta za prava djeteta u cilju ostvarivanja zdravog i pozitivnog društvenog okruženja kao važnog faktora u odrastanju djece. Tim gestom, kao pozitivnim i nesvakidašnjim primjerom na ovim prostorima, bila je impresionirana šira javnost i mediji iz regiona”, kažu iz GP URA.

”Cijenimo da kao partija na ovaj način nijesmo zloupotrijebili djecu, posebno imajući u vidu da su sve procedure oko prisustva djece na utakmici ispoštovane, a da smo mi kao partija na svojim oficijelnim kanalima prenijeli činjenično stanje - da su djeca utakmicu pratila s gospodinom Abazovićem u ulozi premijera.”

Ministarstvo prosvjete ispoštovalo procedure

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je ispoštovana sva procedura.

”Naime, Kabinet premijera je kontaktirao s Ministarstvom, uz molbu da dvadesetak učenika prisustvuje utakmici reprezentacije Crne Gore na gradskom stadionu u Podgorici. Izabrana je gradska škola ‘Pavle Rovinski’, kojoj nije prvi put da šalje svoje učenike na fudbalske utakmice. U ovom sučaju direktorica je, u konsultaciji s nastavnikom fizičkog vaspitanja, odabrala jedno odjeljenje petog razreda. Od roditelja je tražena saglasnost da li žele da svoje dijete puste na utakmicu, na šta su oni dali svoju pisanu saglasnost”, navode iz prosvjetnog resora.

Preciziraju da je s njima bila i direktorica škole.

”Sve je proteklo u najboljem redu, kao i mnogo puta do sada, kada su djeca prisustvovala sličnim događajima. Takođe, napominjemo, da je škola na molbu Vlade, a uz preporuku Ministarstva prosvjete, tražila saglasnost roditelja i zbog objave fotografija djece sa utakmice, ali samo na zvaničom sajtu Vlade Crne Gore. Roditelji su i na to dali pisanu saglasnost”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Političari da zaobilaze djecu ili snose odgovornost

Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji zabrinuta je što niko “niti kontroliše niti reaguje na slučajeve zloupotrebe djece u političke svrhe”.

”Reaguje se u medijima, ali očito niko nije ni nadležan da kontroliše ovakva postupanja. Od početka je to opasno, a u posljednjih nekoliko godina posebno, zbog broja slučajeva. Odgovornost mora da postoji. Posebno mora da postoji odgovornost onih koji vode institucije ili ustanove ili tijela koja se bave pravima djeteta i njihovom zaštitom”, poručuje Mihailović u izjavi za “Vijesti”.

Prema njenim riječima, ne može da se desi da predsjednik Savjeta za prava djeteta (Abazović) organizuje različita dešavanja za djecu s te, ali i pozicije vicepremijera i premijera, a da su djeca “tu samo zbog fotografije i nečije promocije”.

”S druge strane, te njihove fotografije budu korištene na društvenim mrežama, ne samo Vlade, već i ličnim i partijskim profilima. To nema veze s tim da li su roditelji ili nisu dali saglasnost. Valjda je odgovornost političara i onih koji rukovode ministarstvima i Vladom da reaguju kada to neko drugi radi i traže da se zaštite prava djece”, upozorava ona.

Mihailović napominje i da “nigdje nije precizno propisano da je to zabranjeno i nijesu predviđene kazne”.

”...Ali zna se da su to ozbiljne stvari, da su nedozvoljene i nedopuštene. Čak i Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih nacija sugeriše državi da takve stvari ne dozvoli. Sve i da nema toga, zdrav razum nam kaže da to nije dobro. Možemo da se bavimo pravima djece i zagovaramo ih na različite načine, ali to ne znači da treba da ih uključimo u promovisanje političkih govora, najava ili bilo čega što nije za njihove uši. Dešavanja, koja imaju tu političku notu, ima na svakom koraku. Zato je ključna poruka da se ovakvom ponašanju mora stati na kraj i neko mora preduzeti konkretne korake da se to i desi”, smatra Mihailović.

Potpredsjednica Socijaldemokrata Milica Lekić ocjenjuje da “nijesmo ni prvi ni posljednji put u situaciji da političke partije koriste djecu za sopstvenu promociju, ali u posljednje vrijeme je, bez sumnje, ta pojava postala izuzetno izražena”. To, kaže ona, nije odlika progresivnih stremljenja, “već najobičnije političke manipulacije i beskrupuloznog marketinga, koji makar na djeci mora da se zaustavi”.

”Na prvom mjestu, naši političari moraju najzad da shvate da kad oni, njihovi saradnici ili bilo koji zaposleni u javnim ustanovama i institucijama dobiju dozvolu od roditelja da borave s djecom, fotografišu s njima..., to znači da su tu dozvolu dobili u svojstvu nekoga ko obnaša javnu funkciju i zastupa sve građane, i tako treba i da se ponašaju. Jer sigurno nijesu dobili dozvole od roditelja da djeci promovišu svoje političke stavove, ili pak da političke partije kojima pripadaju od javnih subjekata neovlašćeno preuzimaju materijale na kojima su tuđa djeca, a potom ih, kao sopstveni materijal objavljuju, čemu u posljednje vrijeme nerijetko svjedočimo. Da ne govorim o političkim manipulacijama usred učionice, kojima smo takođe svjedočili prethodnih godina”, kaže Lekić.

Ukazala je i na to da “takođe, imamo bezbroj situacija i u kojima se prisustvo djece koristi na dozvoljen, ali opet nemoralan način”.

”...Poput pretjerivanja u objavljivanju fotografija ili snimaka djece na profilima institucija ili državnika. Naravno, uz izuzetke onih resora koji su primarno u vezi s djecom i mladima. Prosto, mi u političkom marketingu, nažalost, često nemamo granica, pa čak ni kada je o najmlađima riječ, i tu moramo zajedno, nezavisno od partijske pripadnosti, da povučemo crvenu liniju. Kad sve svedemo, djecu političari, svi političari, uz dozvoljene, zakonite i minimalne izuzetke prilikom obnašanja javnih funkcija, jednostavno treba da zaobilaze u širokom luku, i svako odstupanje od normi po ovom pitanju treba kažnjavati”, zaključila je Lekić.

Bonus video: