Nikšić perjanica dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori

"Mjesec dobrovoljnog davalaštva krvi u Nikšiću prepoznali su i u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore, pa su OO Crvenog krsta nagradili priznanjem za najuspešniju akciju u protekloj godini"

6386 pregleda 5 komentar(a)
Obilježen 14. jun, Svjetski dan davalaca krvi, Foto: Svetlana Mandić
Obilježen 14. jun, Svjetski dan davalaca krvi, Foto: Svetlana Mandić

Opštinska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Opštinom Nikšić obilježila je 14. jun, Svjetski dan davalaca krvi, i tom prilikom su dodijeljena priznanja istaknutim davaocima krvi.

Mitar Vučković, predsjednik Odbora za dobrovoljno davalaštvo krvi u Nikšiću, podsjetio je da je drugu godinu organizovan mjesec dobrovoljnog davalaštva krvi pod sloganom "Jer krv nije voda", tokom koje se odazvalo oko 250 humanista, od čega samoinicijativno sedamdesetak građana, i to "sve bez puno pompe i galame".

"Mjesec dobrovoljnog davalaštva krvi u Nikšiću prepoznali su i u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore, pa su OO Crvenog krsta nagradili priznanjem za najuspešniju akciju u protekloj godini, a zadovoljstvo je tim prije veće što je laureat tog priznanja i Klub dobrovoljnin davalaca krvi Sveti Sava, dok je naš kolega Pavle Kasom proglašen najaktivnijim davaocem u minuloj godini", kazao je Vučković.

To je potvrda, kako je istakao, da je Nikšić grad humanosti i humanih ljudi i da se približio procentu od četiri odsto dobrovoljnih krvi u ukupnoj populaciji, koliko preporučuje Svjetska zdravstvena organizacije. Prema riječima Vučkovića za budućnost dobrovoljnog davalaštva krvi u Nikšiću ne treba brinuti, imajući u vidu činjenicu da im se tokom svake akcije priključi sve veći broj mladih.

"Ono što zabrinjava je činjenica da se još, i pored brojnih obećanja donosioca odluka, nijesmo uspjeli izboriti za bolji položaj dobrovoljnih davalaca krvi . To se, prije svega odnosi na pomoć klubovima dobrovoljnih davalaca, koji zaista zaslužuju više pažnje i obzira, ali i na činjenicu da, iako je uvedena evidencija dobrovoljnih davalaca krvi u informatički sistem Ministarstva zdravlja, u praksi još ne osjećamo benefite, niti imamo bilo kakvu prednost u slučaju potrebe za zdravstenim uslugama", istakao je Vučković.

Ono što traže od države je da se dobrovoljnim davaocima krvi vrati drugi slobodan dan nakon donirane krvi, neopravdano oduzet važećim zakonskim rješenjem.

Podsjetio je da su dobrovoljni davaoci krvi Nikšića prošle godine prikupili 1530 jedinica krvi, od toga 780 za vrijeme organizovanih akcija, dok se 750 odnosi na pojedinačna davanja.

Predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković, zahvalio se dobrovoljnim davaocima krvi na doprinosu koji daju i istakao da se na ličnom primjeru uvjerio koliko je dobrovoljno davalaštvo važno.

"Zadovoljstvo mi je što drugu godinu zaredom organizujemo ovu manifestaciju u zgradi Opštine Nikšić i nadam se da ćemo tako nastaviti i ubuduće. Puna podrška od mene lično da se vrati drugi slobodni dan dobrovoljnim davaocima krvi koji je bespravno i mimo svake logike ukinut. Ostajemo tu da vam pomognemo u najvećoj mjeri mogućeg i kada god bude prilike za to", poručio je Vuković uz želju da Nikšić i dalje ostane perjanica Crne Gore kada je riječ o dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević kazao je da po tome kako Nikšić odgovara, kada je dobrovoljno davalaštvo krvi u pitanju, 14.jun bi mogao da bude Dan opštine.

"Nikšić je u proteklim decenijama u mnogim oblastima nazadovao, ali je na svu sreću u ovoj oblasti napredovao, tako da smo pokazali da posle svega što nam se dešava kao građanima smo uspjeli da ostanemo ljudi, a to je negdje najvažnije i iz toga možemo izgraditi ponovo sve ono što je razrušeno u prethodnom periodu, kada imamo takve ljude kao što ste vi. Dobrovoljno davalaštvo je istinsko čovjekoljublje i vi ste to dokazali i iz dana u dan dokazujete i pokazujete", poručio je Kovačević.

Kazao je da će nastaviti da pomažu dobrovoljne davaoce, ali i da će, kada su zakoni u pitanju, preko političkih predstavnika u Skupštini Crne Gore iniciraju izmjene zakona „onako kako to dobrovoljni davaoci krvi zaslužuju“.

"Nadamo se da će ovo čovjekoljublje i kod svih u Skupštini, ma koliko politički i na svaki drugi način bili različiti, preovladati, kao što u Nikšiću preovladava iz godine u godinu. U ovome smo blizu tom evropskom procentu, a u mnogim drugim oblastima nijesmo ni u Nikšiću, ni u Crnoj Gori", kazao je Kovačević i obećao pomoć lokalne uprave.

Priznanja su uručena davaocima koji su 50 puta dali dragocjenu tečnost, Pavlu Kasomu, Željku Tomaševiću, Miodragu Kovačeviću, Velimiru Jovoviću, Hazbu Adroviću, Dejanu Zviceru, Nikoli Pešalju, Vučku Nedoviću, Rajku Minjeviću, Veselinu Gezoviću, Momu Zečeviću, Rajku Minjeviću, Radosavu Jokoviću i Zoranu Gutiću, kao i onima koji su to uradili 40 puta, Vladanu Dragićeviću, Milanu Ćaliću, Radenku Vemiću, Goranu Baroviću, Zoranu Grboviću, Draganu Strikoviću, Radojici Jokiću, Miodragu Rakočeviću, Gojku Nikoliću, Zoranu Marojeviću, Ranku Albijaniću i Mitru Mirkoviću. Plaketu je primio i sin pokojnog Ljubiše Mrdaka, koji je ubijen prilikom pljačke pošte, a koji je 40 puta darivao dragocjenu tečnost.

Plakete su dobili i dobrovoljni davaoci koji su 30 puta dali krv, Milorad Perović, Miodrag Roganović, Boško Koprivica, Goran Nenezić, Dalibor Šućur, Dušan Narandžić, Milutin Matijašević, Slobodan Radulović, Milosav Miličić, Igor Đurković, Ranko Nikčević, Milivoje Đurdić, Momčilo Malović, Krsto Matović, Rešid Trubljanin, Ranko Dačević, Aleksandar Ćalić, Ilija Knežević, Milorad Perović, Mirko Mirković, Spasoje Baladžić, Draško Piljević i Čedomir Pješčić.

Bonus video: