Rekordna naplata boravišne takse u Podgorici zbog pojačane kontrole

Ukupni planirani prihodi u 2022. godine su 451.000 eura ili osam odsto više u odnosu na godinu ranije

3779 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od boravišne takse planiran je prihod od nepunih četvrt miliona eura, odnosno 24 odsto više u odnosu na realizaciju u prošloj godini, navodi se u informaciji o pripremljenosti turističke sezone u Podgorici.

”Tokom 2021. godine ostvarena je rekordna naplata članskog doprinosa, zbog pojačane kontrole i evidencije obveznika koji podliježu plaćanju ove vrste takse, a koji su godinama imali dugovanja”, navodi se u informaciji koja će se naći na dnevnom redu sjednice Skupštine Glavnog grada, koja bi trebalo da bude održana sljedeće srijede.

Dodaje se da se očekuje blagi pad prihoda od pet odsto po osnovu članskog doprinosa.

Ukupni planirani prihodi Turističke organizacije Podgorice (TOP) u 2022. godine su 451.000 eura ili osam odsto više u odnosu na godinu ranije.

U dokumentu se navodi da je 2020. godina zbog pandemije koronavirusa izazvala zatvorenost države, a da je prošla turistička sezona bila, prema pokazateljima, upola slabija (51 odsto) od rekordne 2019. godine.

”Ova 2022. će biti vanredna godina s brojnim izazovima, s obzirom da je rat u Ukrajini izazvao veliku političku nesigurnost i finansijsku nestabilnost širom svijeta, koja se direktno odrazila ne samo na turizam, već i na sve segmente poslovanja”, navodi se u uvodu dokumenta.

Bonus video: