Šćepanović: Zavod za transfuziju krvi ostvario rekord u 2021.

"Organizovano je 269 akcija, što je za oko trećinu više u odnosu na 2020. godinu. Osim toga, i rezultati u prvih pet mjeseci 2022. godine su izuzetno ohrabrujući"

879 pregleda 0 komentar(a)
Zavod za transfuziju krvi, Foto: Zavod za transfuziju krvi Crne Gore/Facebook
Zavod za transfuziju krvi, Foto: Zavod za transfuziju krvi Crne Gore/Facebook

Crna Gora kao društvo položila je ispit iz solidarnosti kada je bilo najteže, a što potvrđuje podatak da je tokom 2021, prilikom najjačeg udara koronavirusa, bez obzira na broj inficiranih i njihovih kontakata, prikupljen rekordan nivo nacionalnih zaliha krvi.

To je, na svečanosti u Zavodu za transfuziju krvi, povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca, poručila direktorica Tamara Šćepanović, navodi se u saopštenju Zavoda za transfuziju krvi.

"Ovogodišnji slogan pod kojim se obilježava Svjestski dan doborovoljnih davalaca krvi, a koji kaže da je darivanje krvi čin solidarnosti, baca sasvim novo svjetlo na dobrovoljno davalaštvo krvi uopšte. Solidarnost je jedna od onih supstanci bez kojih društvo naprosto ne može da postoji, ona je nužno vezivno tkivo. Solidarnost je, prije svega i iznad svega, iskustvo bliskosti sa drugim ljudima", kaže Šćepanović.

lako je tokom cijele prošle godine, kako kaže, na snazi bilo proglašenje epidemije virusom Sars-Cov 2 i što je značajan broj dobrovoljnih davalaca bio inficiran ili je bio u kontaktu sa inficiranom osobom i u tim periodima nisu bili podesni za doniranje krvi, u našoj zemlji prikupljen je rekordan broj jedinica ove dragocjene tečnosti.

"U 2021. godini zabilježen je najveći nivo davalaštva krvi u Crnoj Gori do sada i iznosio je 3,3 odsto", naglasila Šćepanović.

Ona je pojasnila da je organizovano 269 akcija, što je za oko trećinu više u odnosu na 2020. godinu. Osim toga, i rezultati u prvih pet mjeseci 2022. godine su izuzetno ohrabrujući.

"U ovom periodu, u Zavodu za transfuziju prikupljeno je oko hiljadu jedinica krvi više u odnosu na isti period prethodne godine. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se najveći broj jedinica krvi prikupi u najrazvijenijim zemljama svijeta, naši podaci daju nam za pravo da budemo optimistični u pogledu skorog priključenja naše zemlje savremenom svijetu na polju dobrovoljnog davalaštva krvi", istakla je Šćepanović.

Dodala je da bi se ostvarili dobro poznati ciljeve, a to je - 100 dobrovoljno, nenamjesko davalaštvo i dostigle preporuke SZO za nivo davalaštva od četiri odsto od ukupnog broja stanovnika, kojim bi bile omogućene višednevne nacionalne rezerve krvi, potrebno je upravo zajedništvo i solidarnost.

"Ostvarenje ovih ciljeva je naš zajednički interes, jer moramo biti svjesni da smo svi mi potencijalni primaoci krvi i da je velika vjerovatnoća da će svakome od nas barem jednom u životu zatrebati krv u liječenju", napomenula je ona.

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Ivana Živković, ističući značaj dobrovoljnog davalaštva, napomenula je da je krv lijek koji ne može da se proizvede već ga jedino čovjek čovjeku daruje.

"Zato svi moramo slijediti primjer naših humanista, jer jedino ako svi budemo odgovorni, ovog lijeka nikad neće nedostajati. Ministarstvo zdravlja ulaže dodatne napore da, u saradnji da institucijama koje se bave ovom djelatnošću, doprinese razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, čiji je konačni cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne i bezbjedne krvi, za redovne i vanredne potrebe", rekla je Živković.

Ona smatra da je neophodno dalje plansko i kontinuirano sprovođenje vaspitno-motivacionog rada i edukacije stanovništva o značaju dobrovoljnog davanja krvi u cilju postizanja preporuka SZO, a to je četiri odsto dobrovoljnog davalastva.

"Od broja prikupljenih jedinica u Crnoj Gori, 60 odsto su namjenske donacije iz redova porodičnih davalaca, a 40 odsto su nenamjenske donacije od strane dobrovoljnih davalaca krvi", navela je ona.

Prioritet Ministarstva zdravlja, kako je dodala, u narednom periodu je podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva, kao važnog dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović podsjetila je da ta međunarodna ustanova sa partnerima tradicionalno, iz više razloga, obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

"Prije svega, da bismo slavili solidarnost, što je ovogodišnji tematski fokus, ali i da bismo podigli nivo svjesnosti i senzibilisali građane i kreatore politika o tome da je potreba za krvlju univerzalna", navela je Brajović.

Ona je istakla da SZO, međutim, brine što dostupnost univerzalnoj krvi nije univerzalna na globalnom nivou.

"Ovaj dan je uvjek prilika da naglasimo je ulaganje u promociju dobrovoljnog davalaštva, zapravo ulaganja u održivi sistem transfuzije i ulaganje u unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite kao jednog od strateških prioriteta Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore na putu ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite", napomenula je Brajović.

Organizacijama i pojedincima koji su se istakli u dobrovoljnom davalaštvu tokom 2021. godine uručena su priznanja, zaključuje se u saopštenju Zavoda za transfuziju krvi.

Bonus video: