Koalicija 27: Najproblematičnije oblasti su upravljanje otpadom i vodama

Koalicija, koja je osnovana u aprilu prošle godine sa ciljem praćenja pregovaračkog procesa poglavlja 27, koje se tiče životne sredine, priprema komentare koliko je Crna Gora u tom pogledu napredovala
63 pregleda 0 komentar(a)
Koalicija 27, Foto: Svetlana Mandić
Koalicija 27, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.10.2017. 12:33h

Na sastanku Koalicije 27 koji je održan u Nikšiću, a koju čini 20 NVO, ocijenjeno je da je Crna Gora dobro zaokružila zakonske propise i uskladila ih sa direktivama Evropske unije, ali da je „bolna tačka“ i dalje njihova implementacija.

"Nijesmo na terenu uspjeli izgraditi potrebnu infrastrukturu i preduslove da bi se ta zakonska rješenja sprovodila. Najproblematičnije dvije oblasti su upravljanje otpadom i vodama, gdje smo u prilično ranim fazama, obzirom kada pogledamo šta nas sve ćeka i koliko je novca i infrastruktre potrebno u njih uložiti. To su i najskuplje i najzahtjevnije podoblasti u ovom poglavlju“, kazala je Jelena Marojević Galić, iz Green Home.

Pomenuta Koalicija, koja je osnovana u aprilu prošle godine sa ciljem praćenja pregovaračkog procesa poglavlja 27, koje se tiče životne sredine, priprema komentare koliko je Crna Gora u tom pogledu napredovala. Pomenute komentare proslijediće Evropskoj komisiji koja na proljeće objavljuje izvještaj o napretku Crne Gore u pomenutoj oblasti. A na proljeće će i Koalicija 27 objaviti njihov „izvještaj iz sjenke“.

"Procijenjeno je da će ovo poglavlje koštati 1,4 milijarde, ali to je samo jedan dio onoga što će nama trebati. S druge strane ne vidimo da je država ozbiljno stala iza toga jer priča o ekološkom fondu, koji se pominje kao mehanizam za obezbjeđivanje potrebnog novca je daleko od onoga što može da nam obezbijedi potrebna finansijska sredstva“, smatra Marojević Galić.

Miodrag Karadžić, iz Društva mladih ekologa Nikšić, je podsjetio da je sastanak u Nikšiću šesti koji je pomenuta Koalicija održala, a da je on poslužio da se upoznaju sa pripemom njihovih komentara za izvještaj Evropske komisije, kao i da Aleksandar Perović iz „Ozon“-a održi radionicu o jačanju učešća javnosti u postupcima procjene uticaja i strateške procjene uticaja.

Bonus video: