Rudnik uglja sadi još 10 hektara ljekovitog bilja

Za sadnju novih 250.000 sadnica ljekovitih trava na površini od deset hektara Rudnik će uposliti 29 radnika jer će, kako navode u kompaniji, sva sadnja morati da se obavi ručno

5653 pregleda 3 komentar(a)
Upravna zgrada Rudnika uglja, Foto: Rudnik uglja
Upravna zgrada Rudnika uglja, Foto: Rudnik uglja

Rudnik uglja će do septembra zasaditi nove sadnice ljekobilja na površini od deset hektara, pa će ukupne površine pod ljekovitim travama sa prošlogodišnjim zasadima iznositi dvadeset hektara.

Rudnik uglja ušao je u proces sadnje ljekovitog bilja (lavanda, žalfija, timijan i miloduh) u sklopu projekta rekultivacije zemljišta u septembru prošle godine. U najvećoj pljevaljskoj kompaniji tvrde da na taj način oplemenjuju zemljište, odnosno vraćaju ga u prvobitno stanje, dok će od same rekultivacije kompanija imati i dodatnu finansijsku korist.

Ističu i da je ovo prvi ozbiljniji projekat rekutivacije koju je sproveo Rudnik uglja u periodu od preko deset godina.

”Dosadašnji radovi na rekultivaciji zemljišta bili su na vrlo niskom nivou, jer se nisu uvodile nikakve nove kulture osim standardizovane travno-djetelinske smješe. Naša kompanija trenutno obrađuje skoro 10 hektara zemljišta kroz uzgoj ljekovitog bilja, dok će u narednom periodu, do septembra ove godine, biti zasađeno još 10 hektara, čime će biti obuhvaćena površina od ukupno 20 hektara, što predstavlja prvi ozbiljniji projekat na rekultivaciji u našoj kompaniji u periodu od preko deset godina”, kazali su “Vijestima” iz Rudnika.

Krajem juna planirana je prva berba ljekovitog bilja, njena prerada i destilacija, nakon čega će se raditi hemijske analize dobijenog finalnog proizvoda. Na osnovu toga, ističu u Rudniku napraviće se prvi presjek dosadašnjeg rada rudničkih plantaža.

Za sadnju novih 250.000 sadnica ljekovitih trava na površini od deset hektara Rudnik će uposliti 29 radnika jer će se, kako ističu u kompaniji, sva sadnja morati obaviti ručno.

U pljevaljskoj kompaniji tvrde da će angažovanje 29 sezonskih radnika za rad na plantažama tokom predviđenih šest mjeseci u cjelosti finansirati Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Od angažovanih 29 radnika, Rudnik će odabrati četvoro i sa njima zaključiti radni odnos na neodređeno vrijeme.

Iz Rudnika pojašnjavaju to da imajući u vidu da biljne vrste zahtijevaju, pored mašinske obrade, i značajan fizički rad, potrebno je angažovanje većeg broja sezonske radne snage, kao i na svakoj ozbiljnoj plantaži.

”S obzirom na to da je plantaža ljekobilja u početnoj fazi, biljke zahtijevaju svakodnevnu obradu radi stvaranja homogenizacije zemljišta, povoljnog vodo-vazdušnog režima u zemljištu, unošenja hranljivih materija, blagovremene zaštite od bolesti i štetočina i drugo. Sve to predstavlja i te kako opravdane razloge za angažovanje fizičke radne snage. Svjesni smo da je, kao i u svakoj proizvodnji, “živi rad” najskuplje ulaganje, ali, prosto, u samom početku osnivanja plantaže, nije moguće mašinski vršiti sve agrotehničke mjere u samoj plantaži. Već od treće godine fenofaze razvića biljaka, sva obrada moći će da se radi mašinski”, tvrde u Rudniku uglja.

Osim na zasadima ljekobilja, radnici će biti angažovani i na zasadu, krompira, crnog luka, graška, pasulja i ostalih biljnih kultura koju Rudnik planira da zasadi na površini od oko 5 hektara.

”Prema planu, od prihoda po osnovu prodaje ovih proizvoda, pokrićemo dio sredstvava uloženih u proces proizvodnje, dok će viškove od tih proizvoda donirati Narodnoj kuhinji, u čijem otvaranju Rudnik uglja pruža veliki doprinos, ali i Crvenom krstu i ostalim humanitarnim organizacijama”.

Bonus video: