Opština Tivat naplatila 4,7 miliona eura komunalija

Od 108 rješenja o naplati, 43 rješenja odnose se na legalizaciju divlje podignutih objekata

966 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Direkcija za investicije Opštine Tivat u toku prošle godina obradila je i donijela ukupno 108 rješenja o naplati komunalija od čega se 43 rješenja odnose na legalizaciju postojećih divlje podignutih objekata, a 65 rješenja je za naplatu komunalija za gradnju novih objekata.

Po osnovu legalizacije bespravno podignutih objekata za koje je lani bilo 37 zahtjeva za stambene i šest zahtjeva za pomoćne objekte, naplaćeno je ukupno 87.840 eura.

Što se gradnje novih objekata tiče, tokom prošle godine Direkciji su investitori podnijeli 30 zahtjeva za nove porodične stambene objekte, osam za stambeno-poslovne objekte, 13 zahtjeva odnosilo se na nove objekte kolektivnog stanovanja, sedam za objekte mješovite namjene, tri za poslovne objekte, dva zahtjeva bila su za izgradnju novih objekata za turizam, a četiri zahtjeva podnesena su za izgradnju nove javne infrastrukture.

Zbog na vrijeme neizmirenih finansijskih obaveza, ukinuto je devet lani donesenih i obračunatih zahtjeva za naplatu komunalija.

Ukupno je u toku prošle godine od naknade za uređenje građevinskog zemljišta (komunalija) obračunato i naplaćeno 4.711.3290 eura, od čega su fizička lica platila 610.907 eura, a pravna lica 4.100.383 eura. Od toga je najviše novca, ukupno nešto preko 2,3 miliona eura, lani Opštini Tivat platila kompanija Adriatic Marinas - Porto Montenegro.

Tivatski opštinari su obveznicima plaćanja ove naknade umanjili za ukupan iznos od 124.893 eura, na osnovu 21 podnesenog zahtjeva za umanjenje na koje su investitori imali pravo po propozicijama važeće opštinske Odluke o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta.

Pored toga, Direkciji za investicije Opštine Tivat kompanija Luštica Development koja gradi veliki novi turistički rizort Luštica Bay u Krtolima, lani je dostavila ukupno 14 zahtjeva za obračun komunalija, ali se po njima nije vršila naplata, saglasno ugovoru te kompanije i Vlade Crne Gore o dugoročnom zakupu zemljišta na Luštici po kojem bi prvo međusobno prebijanje obaveza za komunalije koje treba da plati investitor, odnosno izgrađene infrastrukture što je obaveza države, trebalo da se obavi naredne godine.

Od lani podnesenih zajteva Luštice Development za obračun komunalija za nove objekte koje je ta kompanija prošle godine gradila u Luštici Bay, do 31. decembra obrađeno je devet zahtjeva i po njime je obračunata obaveza naplate ove vrste dažbine u ukupnom iznosu od 817.218 eura.

Bonus video: