Mještani Tepaca: Prolaska nema dok se put ne popravi

Mještani sela Tepca nastavili blokadu, nisu dozvoljavali prolaz ni pješacima koji su namjeravali da posjete i poznati vidikovac u kanjonu Tare. Zahtjevi mještana opravdani, ali blokada nije način, smatraju iz Opštine

3699 pregleda 1 komentar(a)
Blokada na Tepcima, Foto: Goran Malidžan
Blokada na Tepcima, Foto: Goran Malidžan

Mještani žabljačkog sela Tepca nastavili su i juče blokadu puta koji vode do tog mjesta smještanog na lijevoj obali kanjona Tare, zahtijevajući od nadležnih da popravi oštećenja na putu i asfaltira prilaznu saobraćajnicu.

Osim vozilima, oni ne dozvoljavaju prolaz ni pješacima koji namjeravaju da posjete poznati vidokovac Ćurevac koji se uzdiže iznad sela. Zbog toga, veliki broj turista nije mogao da posjeti jedan od najpoznatijih vidikovaca u Nacionalnom parku “Durmitor”.

Svima njima mještani su uputili izvinjenje jer su, kako su naveli, primorani na blokadu saobraćajnice zbog nebrige nadležnih u opštini i državi koji ništa ne preduzimaju da saniraju oštećenja i asfaltiraju put do sela koji se, kako su rekli, nalazi u katastrofalnom stanju.

U to se uvjerio i reporter “Vijesti” koji je je posjetio mještane koji su protestovali, kao i veliki broj turista, koji je želio da posjeti vodikovac do koga se stiže tom saobraćajnicom.

Mještanin sela Dražen Štruc kazao je “Vijestima” da ih niko od nadležnih nije posjetio, ali da su primijetili da su radnici jutros počeli da sijeku asfalt na pojedinim dionicama puta, vjerovatno kako bi popunili brojna oštećena na uskom putu. Kazao je da im nije poznato ko ih je angažovao.

Štruc je kazao da mještani neće odustati od blokade puta sve dok put ne bude asfaltiran.

U dopisu koji je je četrdesetak mještana Tepaca uputilo odgovornim u opštini Žabljak i Nacionalnom parku “Durmitor” navodi se da će prolaz putem dozvoliti jedino vozilima Hitne pomoći, policije i vatrogasne službe.

”Put je u katastrofalnom stanju i sve gori i gori... Put i do Ćurevca je užas, sve rupa do rupe. Na našu žalost, ni opština, ni Nacionalni park, ni Ministarstvo turizma neće da riješe taj problem”, naveli su mještani u obavještenju kojeg su dostavili Opštini Žabljak i Nacionalnom parku.

Mještani su pozvali premijera Dritana Abazovića da se uključi u rješavanje problema.

Istakli su da je selo prirodni i turistički dragulj i da mještani decenijama slušaju obećanja kako će se taj put asfaltirati.

Jedan od mještana je kazao da mnogi turisti otkazuju rezervacije zbog lošeg puta koji osim njih koristi veliki broj turista koji svakodnevno prolaze do Radovan luke odakle se organizuju splavarenja.

Mještani zahtijevaju i da se napravi novi pješački most koji će povezati Tepca sa selom Ograđenica.

Potpredsjednik opštine Žabljak Vasilije Jakšić kazao je da je projekat izmještanja puta prema Tepcima, adaptacija i asfaltiranje postojećeg puta jedan od prioriteta lokalne uprave kako bi se obezbijedili kvalitetniji uslovi života mještana Tepaca i na pravi način iskoristili poljoprivredni i turistički potencijali tog mjesta.

Kazao je da su zahtjevi mještana za asfaltiranje puta opravdani, ali smatra da blokada nije način da bi se do tog cilja došlo.

”Ne vidim neki brži put da se može ovo riješiti jer se moraju ispoštovati sve zakonske procedure”.

Kazao je da će opština obaviti krpljenje udarnih rupa na putu a očekuje da će do kraja godine biti završeno i asfaltiranje izmještenog puta prema Tepcima, jer su sredstva za tu namjenu predviđena u državnom budžetu.

”U 2017. godini Uprava javnih radova započela je izmještanje dionice puta premaTepcima, dužine 1,1 kilometar i neophodno je bilo izvršiti njeno asfaltiranje. Zaključcima Vlade od 2.7.2020. godine i od 6.11.2020, odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 320.000 eura za asfaltiranje dionice puta u selu Tepca, dužine oko četiri kilometra. Opština Žabljak sporazume o obezbjeđivanju sredstava, zaključila je sa Upravom javnih radova, sprovela tendersku proceduru i odabrala izvođača radova. Radovi su započeli u 2020. godine, međutim, zbog zime oni su prekinuti. Tokom 2021. godine Vlada nije obezbijedila sredstva da se asfaltira izmještena dionica od 1,1 kilometar, uprkos tome što je Opština Žabljak više puta obraćala da se zaključci Vlade iz 2020. godine i ugovori sa Upravom javnih radova realizuju, odnosno sredstva obezbijede. Opština je dopise i urgencije slala Vladi, resorni ministarstvima i Upravi javnih radova. Znači, došlo je do blokade svih ugovorenih projekata u opštini Žabljak od strane prethodne vlade, ukupne vrijednosti oko tri miliona eura”, saopšteno je iz službe predsjednika Opštine.

U toku je, kako se navodi u odgovoru “Vijestima”, komunikacija sa Upravom javnih radova koja je najavila da će raspisati tender za asfaltiranje 1,1 kilometar izmještene dionice, četiri kilometara pripremljenih za asfaltiranje i nove dionice od oko jednog kilometra.

”Predsjednik Opštine je pitanje puta u Tepcima potencirao i na sastanku sa premijerom Abazovićem koji je održan 10. juna u Podgorici kao jednu od najprioritetnijih tema za Žabljak”, navodi se u saopštenju službe predjsednika Opštine dostavljenog “Vijestima”.

Bonus video: