Šćepanović: Mladi koji se bave robotikom u Crnoj Gori ogroman potencijal za razvoj inovacija i novih tehnologija

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović poručio je da kroz zabavu i zajednički rad pomažu budućim studentima da razumiju i stiču vještine potrebne za tumačenje i rješavanje izazova novog doba

1886 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Mladi koji se bave robotikom u Crnoj Gori su ogroman potencijal za razvoj inovacija i novih tehnologija, poručila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Ona je govorila na ceremonijalnom dijelu otvaranja trećeg državnog takmičenja za učešće u Svjetskoj robotskoj olimpijadi i istakla da će osnovci i srednjoškolci uzrasta od 8-19 godina kojima su ovo prvi koraci na polju razvoja inovacija i robotike biti budući pogon države za razvoj inovacija i stimulisanje tehnološkog razvoja.

Ona je izrazila i zadovoljstvo što je Univerzitet Crne Gore, organizator ovog događaja, prepoznao značaj promocije nauke i tehnološkog razvoja među najmlađima.

Takmičarima je poručila da su oni ti koji će nositi razvoj ove države i da "zato moramo da vas pratimo, njegujemo, prepoznajemo vaše sklonosti u ovom domenu i da vam pomognemo da još više upoznate i zavolite nauku".

foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović ocijenio je da su ovakvi događaji važni za Univerzitet i za društvo u cjelini jer nam ukazuju na promjene koje slijede na polju nauke i inovacija, a time i na put koji treba slijediti.

Kroz zabavu i zajednički rad, dodao je, pomažemo našim budućim studentima da razumiju i stiču vještine potrebne za tumačenje i rješavanje izazova novog doba.

"Duboko smo uvjereni da su ove oblasti velika šansa za privredni razvoj Crne Gore, jer nam nisu neophodni veliki i skupi industrijski sistemi da bi se takmičili i bili konkurentni. Potrebno je da unaprijedimo naš obrazovani sistem i kreiramo nove obrazovne profile", poručio je Božović.

Dekan Mašinskog fakulteta Radoje Vujadinović izrazio je nadu da će imati priliku da današnje takmičare pozdravi kao studente Mašinskog fakulteta.

foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

"Sa adrese Mašinskog fakulteta trudimo se da javnosti pošaljemo informacije i o električnim i autonomnim vozilima, obnovljivim izvorima energije, 3D štampanju, reverzibilnom inženjeringu i drugim naprednim tehnologijama", kazao je Vujadinović.

On je istakao posvećenost fakulteta nauci i naučnim istraživanjima i iskazao posebnu zahvalnost profesorici Marini Mijanović Markuš koja je, kako je rekao, dvije decenije svog života posvetila mehatronici, robotima i studentskim takmičenjima i koja je najviše doprinosa dala u organizaciji ovog takmičenja.

Zamjenica ambasadora Mađarske u Crnoj Gori Mira Vuity kazala je da je Svjetska olimpijada robota WRO jedna od najznačajnijih serija međunarodnih takmičenja koja pokreće više od 70 zemalja i više od 20.000 timova godišnje.

foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ona je naglasila da WTO turniri kombinuju uzbuđenje sportskog dogašaja sa izazovom dizajniranja, izrade i programiranja lego Mindstroms robora, i da su tematska što znači da se zadaci mijenjaju iz godine u godinu i pokrivaju teme koje su od velike važnosti za preduzeća i društvo.

"Takmičare je pozdravio i Zoltán Szögi, direktor Edutus univerziteta iz Mađarske, sa kojim je, na inicijativu Mašinskog fakulteta, UCG potpisao Sporazum koji je uključivao i Svjetsku WRO organizaciju. Na taj način je Crna Gora postala član WRO porodice, još početkom 2020", saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Bonus video: