Demokrate: Svi koji emituju muziku moraju da imaju postavljen limitator buke na instaliranu opremu

“Više puta smo ukazivali da postoji zakonsko rješenje navedenih problema sa jasno datim ovlašćenjima inspekcijama sa lokalnog i državnog nivoa. Obzirom da oni kojima je u opisu posla bavljenje problemom buke ne žele da se bave svojim poslom i permanentno traže izgovore za svoj nerad, ovom prilikom ćemo ih podsjetiti na pravila koja su dužni da poštuju.

4688 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Budvanske Demokrate ukazale su na problem nesnosne buke i komunalnog haosa, naročito u kontakt zoni Starog grada i na budvanskom šetalištu koji decenijama uznemiravaju naše sugrađane i posjetioce.

“Više puta smo ukazivali da postoji zakonsko rješenje navedenih problema sa jasno datim ovlašćenjima inspekcijama sa lokalnog i državnog nivoa. Obzirom da oni kojima je u opisu posla bavljenje problemom buke ne žele da se bave svojim poslom i permanentno traže izgovore za svoj nerad, ovom prilikom ćemo ih podsjetiti na pravila koja su dužni da poštuju. U Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, članom 80 i 81 definisane su mjere zaštite od buke koje su obavezavajuće za sve ugostiteljske objekte koji emituju muziku u toku rada. Ukratko, svi koji emituju muziku, uživo ili na drugi način, akustičnu ili elektroakustičnu, moraju da imaju postavljen limitator buke na instaliranu opremu (muzička pojačala) koja koriste”, navodi se u saopštenju opštinskog odbora Demokratake Crne Gore.

Podsjećaju da član 80, tačka 4, navodi da “ispunjenost uslova za limitator jačine zvuka u skladu sa ovim zakonom, provjerava pravno lice akreditovano za mjerenje buke i o tome sačinjava izvještaj o ispunjenosti uslova za limitatore u skladu sa ovim zakonom”.“Ova tačka odnosti se na posebne agencije sertifikovane od strane države Crne Gore da obavljaju ovaj posao.

Isti član u tački 5 navodi da “kontrolu i mjerenje nivoa buke u/iz ugostiteljskih objekata (unutar i van objekta) vrši komunalna policija uređajem za mjerenje buke”.

Članom 121 istog zakona definisana su “ovlašćenja, upravne mjere i radnje turističkog inspektora, inspektora nadležnog organa lokalne uprave i komunalnog policajca” kojim je nedvosmisleno precizirano da problem buke spada u nadležnost svih navedenih ispekcija. U čemu je onda problem? Zbog čega nešto ovako jasno i očigledno naše inspekcije nisu u stanju da riješe već više decenija? Možda se odgovor na ova pitanja krije u činjenici da je upravljanje budvanskom komunalnom policijom i inspekcijom neformalno povjereno izvjesnom “Van Damu”, koji se za ovako odgovoran posao preporučio, vjerovatno, nelegalnim postavljanjem više “krušaka za boks” duž cijelog budvanskog šetališta. Dakle, dragi sugrađani i posjetioci, ako vam smeta buka, ud’rite “krušku”!”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: