Ako ugasite fakultet, ugasili ste i sjever Crne Gore

Protestu su, pored studenata, prisustvovali i pojedini profesori

2515 pregleda 11 komentar(a)
Sa protesta studenata u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa protesta studenata u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Ako ugasite Pravni fakultet u Bijelom Polju ugasili ste i sjever, poručno je sa protesta studenata tog fakulteta danas u Bijelom Polju, povodom predloga uprave da se ta obrazovna jedinica ugasi, a studenti premjeste u Podgoricu.

Protestu su, pored studenata, prisustvovali i pojedini profesori.

Ukidanje te obrazovne jedinice predviđeno je predlogom programa razvoja Pravnog fakulteta do 2025. godine, koji je podnijela dekanica Aneta Spajić, a kao razlog se navodi ekonomska neodrživost, mali broj studenata i preopterećenost profesora.

Studenti su istakli da gašenje jednog fakulteta nije poraz samo studenata i grada, već cijele države. Od ministra prosvjete i Vlade Crne Gore traže da raspišu konkurs za licencirani i akreditovani studijski program u Bijelom Polju, ili će, u suprotnom, radikalizovati proteste.

Predstavnica studenata Ksenija Gazivoda je kazala da smo svi svjedoci da sve više mladih odlazi sa sjevera i iz zemlje, a da je jedan od načina da ih zadržimo obezbjeđivanje školovanja i studiranja u svom gradu.

“Nadamo se da ipak neće doći do gašenja Pravnog fakulteta, za šta imamo obećanje i ministra prosvjete Miomira Vojinovića, ali i podršku predsjednika Opštine Petra Smolovića, koji je obećao da će Opština snositi trošak za smještaj, hranu i prevoz profesora, ukoliko to budu zahtijevali. I ministar Vojinović nam je saopštio da će učiniti sve da do gašenja fakulteta ne dođe", kazala je Gazivoda.

Ona je rekla da na Pravnom fakultetu trenutno ima oko stotinu studenata, podsjećajući da u posljednje tri godine uopšte nije bilo konkursa za upis, koji su se inače raspisivali za samo 20 studenata, umjesto za 70 licenciranih mjesta.

Studentkinja Amina Šabanović kazala da je taj fakultet izuzetno težak studijski program, da zahtijeva napor, te da su kriterijumi jako visoki.

“Pa je samim tim i procenat studenata koji uspijevaju da završe u roku osnovne studije prilično mali, a uz sve to, oni koji nijesu na budžetu, moraju plaćati školarinu u iznosu od 500 eura. Obrazovanje nije trošak, to je najvrednija investicija koju država može da pruži svom narodu, takođe snagom diplome otvorena su nam sva vrata “, kazala je ona.

Bonus video: