Krivokapić: Mađarska pouzdan prijatelj Crne Gore

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) rekli su da je sa sastnaka poslata poruka da su dvije bliske i prijateljske države posvećene unapređenju ekonomskih odnosa, čemu će doprinijeti planirani sastanak Mješovite komisije za ekonomsku saradnju

1770 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić
Sa sastanka, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić

Mađarska je pouzdan prijatelj Crne Gore, snažan podržavalac crnogorskog članstva u NATO-u i ubrzanja evropskog puta, saopšteno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Mađarske Ranka Krivokapića i Pereta Sijarta.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) rekli su da je sa sastnaka poslata poruka da su dvije bliske i prijateljske države posvećene unapređenju ekonomskih odnosa, čemu će doprinijeti planirani sastanak Mješovite komisije za ekonomsku saradnju.

Navodi se da je istaknut uspjeh dosadašnjih mađarskih investicija u Crnoj Gori.

"Dok je kao pravac njihovog razvoja navedena želja Mađarske za angažman na obnavljanju željezničke pruge Bar-Beograd, i na taj način povezivanje Budimpešte sa ovom crnogorskom lukom, u sklopu promjene linije snabdijevanja proizvodima uzrokovanih ratom u Ukrajini“, dodaje se u saopštenju.

Krivokapić je naveo da dvije države uspješno sarađuju u brojnim oblastima, kao što su odbrana i vanjski poslovi, ali da kada je ekonomija u pitanju, vrijeme koje dolazi predstavlja šansu za realizaciju strateški važnih projekata za obje zemlje.

On je rekao da će ta obostrana želja stimulisati jače prisustvo Mađarske u Crnoj Gori i tako podstaći rješavanje ključnih ekonomskih pitanja.

"Tokom susreta je istaknuto da se jake veze dvije zemlje temelji na savezništvu u NATO-u, ali da postoji potreba ubrzanja integracije zemalja kandidata za članstvo u EU, posebno u kontekstu aktuelne narušene bezbjednosne situacije na evropskom kontinentu“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: