U Evropskoj kući predstavljeni programi namijenjeni roditeljima

Iz UNICEF-a su kazali da se program „Brižne porodice“ sprovodi već četiri godine u Crnoj Gori i da je do sada u njemu učestvovalo više od 700 roditelja, koji su programu dali prosječnu ocjenu 4,74 od maksimalnih 5

2890 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: UNICEF Crna Gora
Sa sastanka, Foto: UNICEF Crna Gora

UNICEF je, u saradnji s Delegacijom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, povodom Mjeseca roditeljstva organizovao prezentaciju programa koji podržavaju roditelje u njihovim važnim životnim ulogama.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, u Evropskoj kući predstavljena su dva programa namijenjena roditeljima djece najmlađe dobi – „Brižne porodice“ i aplikacija Bebbo.

Iz UNICEF-a su kazali da se program „Brižne porodice“ sprovodi već četiri godine u Crnoj Gori i da je do sada u njemu učestvovalo više od 700 roditelja, koji su programu dali prosječnu ocjenu 4,74 od maksimalnih 5.

Kako su naveli, evaluacijom tog programa utvrđeno je da se nakon njegovog sprovođenja u porodicama bilježi smanjenje grubog i nasilnog roditeljstva za 70 odsto.

"Kao i značajno smanjenje problema u ponašanju djeteta (31 odsto) i roditeljske depresije (45 odsto)“, kaže se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su rekli da se program „Brižne porodice“ realizuje uz podršku te agencije Ujedinjenih nacija i EU u Crnoj Gori.

Program je, kako su naveli, razvijen i prethodno testiran u mnogim zemljama svijeta kroz saradnju između Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, Univerziteta u Kejptaunu i Univerziteta Stelenboš u Južnoj Africi, Oksforda i Univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji.

Iz UNICEF-a su kazali da se, osim u Crnoj Gori, taj program u Evropi sprovodi u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji.

"Program je roditeljima predstavila njegova autorka, profesorka kliničke psihologije Džudi Hačings, dok je o njegovom sprovođenju u Crnoj Gori govorila psihoterapeutkinja i voditeljka grupe Darija Petović Bambur“, kaže se u saopštenju.

Program je, kako se navodi, namijenjen roditeljima djece od dvije do devet godina, a sprovodi se u vrtićima, nevladinim organizacijama i domovima zdravlja širom zemlje.

Kako je saopšteno, aplikaciju Bebbo predstavila je koordinatorka programa za rani razvoj djece u UNICEF-u Crne Gore, Ida Ferdinandi, a pridružila joj se i Maja Miranović, majka koja već duže vrijeme koristi aplikaciju.

"Ta aplikacija roditeljima djece do šest godina pruža pouzdane informacije o nizu tema, kao što su zdravlje, ishrana, dojenje, bezbjednost, učenje u ranom uzrastu i pozitivno roditeljstvo“, kazali su iz UNICEF-a.

Cjelokupni sadržaj aplikacije je, kako su naveli, razvijen u saradnji s Institutom za javno zdravlje i može se besplatno preuzeti na Google Play-u ili App Store-u.

Ferdinandi je pozvala roditelje da koriste prednosti kvalitetnih i provjerenih programa koji su, kako je rekla, pomogli hiljadama majki i očeva u Crnoj Gori i regionu u prvim i često najkritičnijim godinama života djeteta i iskustva roditeljstva.

Program „Brižne porodice“ i aplikacija Bebbo realizovani su u Crnoj Gori uz podršku UNICEF-a i finansijsku podršku EU.

Bonus video: