Buka tjera goste iz kompleksa na Zavali

Iako glavna sezona nije ni počela, iz “Dukley hotela” dostavili novu prijavu zbog četiri diskoteke i traže da se odmah reaguje i spriječi da se kao i prošlog ljeta desi haos zbog brojnih otkazivanja aranžmana

27729 pregleda 32 komentar(a)
Kompleks vila na Zavali, Foto: BORIS PEJOVIC
Kompleks vila na Zavali, Foto: BORIS PEJOVIC

Odlazak gostiju, otkazivanja aranžmana, javne pritužbe na booking.com sajtu, otkazivanje saradnje agencija koje posreduju u dovođenju gostiju, otkazivanje ceremonija vjenčanja koje ne mogu biti održane u takvom ambijentu, penali … samo su nešto sa čim se suočavala kompanija “Dukley hotel” koja gazduje sa dva hotela sa pet zvjezidica na rtu Zavala prošloga ljeta, zbog nesnosne buke koja je dolazila iz četiri diskoteke koje se nalaze na samo stotinjak metara od rezidencijalnog kompleksa vila “Dukley gardens”.

Na problem buke iz diskoteka žalili su i predstavnici mjesnih zajednica “Stari grad” i “Gospoština”, da se se u tom dijelu grada čuje buka koja dolazi sa drugog kraja Slovenske plaže.

Iako glavna sezona nije ni počela, buka je ponovo postala problem, pa je najnovija prijava iz “Dukley hotel” nedavno dostavljena Komunalnoj policiji i inspekciji od koje se traži da odmah reaguje i spriječi da se, kao i prošlog ljeta, desi haos.

Iako su, kako je “Vijestima” rečeno podnijeli više od 200 prijava zbog nesnosne buke koja je u periodu od 17 do 2 časa izjutra prošlog ljeta dolazila iz diskoteka “Ambiente”, “Hyde”, “Teatro”, “Konzulat Waterfront”, koje se nalaze na svega stotinjak metara od kompleksa u kome su smješteni gosti, nažalost niko nije kažnjen, odnosno nijedan od lokala nije zatvoren.

Inače, epicentar zabave koji se nekada nalazio na šetalištu, nakon rušenja šankova, preselio se na kraj Slovenske plaže, gotovo do Zavale, gdje su izgrađene diskoteke.

”Obraćamo se inicijativom za izlazak na teren i pokretanje postupka inspekcijskog nadzora u ugostiteljskom objektu “Hide club” u vezi sa kontrolom buke, odnosno jačine zvuka koji dolazi iz tog ugostiteljskog objekta. ‘Dukley hotel’ je operator ekskluzivnog turističkog kompleksa ‘Dukley gardens’ koji se nalazi na poluostrvu Zavala. Trpimo veliku štetu usljed nezadovoljstva naših gostiju zbog konstantne buke i glasne muzike koja dolazi iz ovog kluba, pa je osujećeno naše uspješno poslovanje zbog otkazivanja rezervacija. Zakon o turizmu i ugostiteljstvu propisuje da ugostiteljski objekat u kojem se emituje muzika ili izvodi zabavni program, odnosno upotrebljavaju elektroakustički i akustički uređaji mora da ispunjava uslove za zaštitu od buke. Između ostalog, na svakom uređaju preko kojeg se emituje muzika, mora imati instaliran limitator jačine zvuka, a sve u cilju ograničavanja jačine zvuka do nivoa propisane granične vrijednosti”, navodi se u najnovijoj prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Kako dodaju, traže od Komunalne inspekcije da sprovede inspekcijski nadzor, kako bi se utvrdile očigledne nepravilnosti i nepoštovanje zakonskih odredbi, s obzirom na to da sama “zaprijećena kazna u iznosu od 2.000 do 20.000 eura ne predstavlja dovoljan podsticaj ovom klubu da postupa u skladu sa zakonom”.

Oni navode da su više puta dobijali obrazloženje od Komunalne policije da su po njihovim inicijativama izvršili kontrolu jačine zvuka u “Hide clubu”, te da je u granicama normale, kao i da “buka koja nastaje i uznemirava goste zapravo rezultat položaja kompleksa “Dukley gardens”, jer se zvuk koji potiče od “Hide cluba” odbija od vodenu površinu i na taj način dostiže nedozvoljenu vrijednost”.

”Sve i da je navedena tvrdnja tačna, o tome bi se svakako moralo sprovesti određeno ispitivanje, pa tek nakon stručnog ispitivanja bilo bi moguće utvrditi stvarno stanje. Ukoliko nije u nadležnosti Komunalne inspekcije i Komunalne policije, molimo vas da našu inicijativu po službenoj dužnosti proslijedite nadležnom organu”, navodi se u dopisu.

Pojašnjeno je da buku koja dolazi iz ove četiri diskoteka emituje regularno ozvučenje (sa postavljenim limitatorima), potpomognuto nelegalnim dodatnim spoljnjim ozvučenjima uz upotrebu mikrofona, jer su prošlog ljeta svakodnevo bila i gostovanja folk izvođača iz regiona.

U “Dukley Gardensu” postoje dva hotela koja punim kapacitetom posluju cijele sezone - “Dukley hotel” kategorizovan sa 5 i hotel “Harmonia by Dukley” kategorizovan sa 4 zvjezdice. Iako po zakonu tri kazne/opomene zbog nepoštovanja nivoa buke automatski iziskuju oduzimanje dozvole za rad, nikada niko nije sankcionisan.

Bonus video: