Vuković: Znanje pokreće svijet i mijenja društva nabolje

Gradonačenik je kazao da ne postoji obaveza kojoj se kao prvi čovjek Podgorice više raduje od uručenja priznanja najboljim srednjoškolcima

2356 pregleda 3 komentar(a)
Sa svečanosti na Trgu nezavisnosti, Foto: Đorđe Cmiljanić
Sa svečanosti na Trgu nezavisnosti, Foto: Đorđe Cmiljanić

Druge večeri manifestacije "Dan najboljih", na Trgu nezavisnosti, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković uručio je nagrade maturantima, dobitnicima diplome "Luča" i učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na Državnom takmičenju.

Pozdravljajući odlikaše, Vuković je kazao da i ne postoji obaveza kojoj se kao prvi čovjek Podgorice više raduje od uručenja priznanja najboljim srednjoškolcima.

"To je zato što u ovakvim prilikama, kao i večeras, slavimo znanje i odajemo priznanje onima koji su se istakli u potrazi za znanjem. A ja, kao gradonačelnik i kao univerzitetski profesor, duboko vjerujem da je znanje apsolutna vrijednost, temelj ljudske civilizacije; da je znanje u osnovi ideje napretka, da znanje pokreće svijet, da znanje mijenja društva nabolje; da nas znanje duhovno i intelektualno obogaćuje - da je znanje preduslov za slobodu", rekao je Vuković, kako je saopšteno iz Sekretarijata za kulturu i sport.

Vuković
Vukovićfoto: Đorđe Cmiljanić

"Vi, koji večeras dobijate priznanje kao najbolji u svojoj generaciji i u svom gradu, nosite baklju znanja koja gori onim plamenom koji je Prometej ukrao bogovima i dao ljudima da bi bili ljudi. Kao takvi, potrebni ste Podgorici i Crnoj Gori. Vjerujem da ćete biti najbolji što možete biti u vremenu pred nama. Vaš grad je danas ponosan na vas, vaš grad śutra računa na vas", naglasio je.

Dan najboljih
foto: Đorđe Cmiljanić

Prisutnima se u ime nagrađenih obratio Jovan Aleksić, maturant Gimnazije "Slobodan Škerović". Aleksić je podsjetio na, kako je rekao, trnovit put do sticanja priznanja za najbolje. "Osvijestili smo svoje potencijale, shvatili značaj radnih navika, dokučili suštinu i pronašli individualni put ka edukaciji. Na kraju, shvatili smo i zavoljeli sebe kao homo fabera, onog koji akumulira da bi kreirao, stvarao i doprinosio boljem sjutra".

Aleksić
Aleksićfoto: Đorđe Cmiljanić

Na svečanosti posvećenoj najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Podgorici, nagrađeno je 413 osnovaca, od kojih 401 dobitnik diplome "Luča" i 12 učenika koji su osvojili neko od prva tri mjesta na Državnom takmičenju, dok je nagrađenih srednjoškolaca 338; 320 dobitnika diplome "Luča" i 18 učenika koji su osvojili neko od prva tri mjesta na Državnom takmičenju.

Nakon svečanog uručenja nagrada, uslijedio je koncert benda "Adrian i Crveno i crno".

Bonus video: