Voda i putevi najveći problemi u Kolašinu

Marta Šćepanović kazala da joj je cilj da u narednih 10 dana ne bude pasa lutalica u gradskom jezgru. Praksu neposrednog razgovora sa građanima nastaviće i ubuduće, najvjerovatnije svakog četvrtka

2092 pregleda 6 komentar(a)
Šćepanović sa saradnicima juče u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Šćepanović sa saradnicima juče u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Na prvom Građanskom satu, koji je novozabrana predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović održala sa svojim sugrađanima i sugrađankama, tema su bile najveći, uglavnom infrastrukturni problemi grada, ali i seoskog područja.

Kako je kazala Šćepanović praksu neposrednog razgovora sa građanima nastaviće i ubuduće, najvjerovatnije svakog četvrtka, ukoliko za to bude interesovanja. Cilj joj je, kako je objasnila, da sazna šta građani vide kao najveće prepreke za kvaliteniji život u Kolašinu, ali i da ih upozna sa odlukama koje se kreiraju na lokalnom nivou.

Na taj način, očekuje Šćepanović, postići će se značajnija transparentnost u radu lokalne uprave, ali obezbijediti intenzivnije učešće građana u proces donošenja odluka koje ih se direktno tiču.

Problemi o kojima su predsjednici Opštine i njenim saradnicima govorili predstavnici mnogih mjesnih zajednica, ali i oni koji žive u gradu su višedecenijski, a tiču se putne infrastrukture, vodosnabdijevanja, rasvjete, fekalne i atmosferske kanalizacije, pasa lutalica…

Prema riječima Dragoljuba Šćepanovića iz Dulovina, neredovno vodosnabdijevanje u tom naselju je višedecenijski problem, kako onih domaćinstava koja su priključena na lokalni, tako ih i onih koji su potrošači gradskog vodovoda.

“Meni je 72 godine i mislim da neću dočekati da se taj problem riješi. Prinuđen sam bio da kupim rezervoar od svoga novca, koji će puniti vatrogascci, kako bismo imali vode i za najosnovnije potrebe”, kazao je on.

Šćepanović je podsjetio na problem jednog rezervaoara u Dulovinama, koji ne funkcioniše od kako je napravljen, a koji je u sistemu gradskog vodovoda.

Kako je objasnio sekretar za finansije Dragan Bulatović, uloženo je 10.000 eura, obezbijeđenih od resornog ministarstva, za zamjenu cjevovoda u tom naselju, ali se ispostavilo da je problem i kaptaža. Predsjednica Opštine je najavila da će Upravna javnih radova raditi na osposobljavanju nefunkcionalnog rezervoara gradskog vodvoda, a da će Opština u saradnji sa preduzećem Vodovod i kanlizacija pokušati da riješi i probleme na lokalnom vodovodu.

Građanski sat u KolašinuDragana, Građanski sat u Kolašinu
foto: Dragana Šćepanović

Često su suve česme i u Smajlagića Polju i Selištima, te Gornjem Pažanju, tvrde mještani. Skrenuli su pažnju na atmosferske vode, koje se od Željezničke stanice slivaju mnogim ulicama u naselju pored fabrike "Gorska".

Prema riječima sekretarke za uređenje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljane Rakočević, problem vodosnabdijevanja biće rješavan u narednom periodu u nekoliko faza. Prve rezultate i više vode gradu donijeće, kazala je ona, sistem koji treba da se gradi za osnježavanje skijališta, a ka gradu će biti usmjerena skoro 10 puta više vode nego ka planinskim naseljima.

Planove o izgradnji fekalne i atmosferske kanalizacije za jedna dio grada, rekla je Rakočević, omelo je poskupljenje građevinskog materijala. Zbog toga, ranije projektovan, iznos potreban za tu investiciju sada nije dovoljan. Pored pasa lutalica, kako je predsjednicu informisao Duško Raketić iz Udruženja vlasnika privatnog smještaja, problem su i vlasnički psi koji uznemiravaju goste turističkih objekata. Raketić je rekao da se do sada niko nije bavio tim problemom, iako on muči nekoliko desetina vlasnika smještajnih kapaciteta.

Šćepanović je kazala da joj je cilj da u narednih 10 dana ne bude pasa lutalica u gradskom jezgru. Najavila je mogućnost izmještanja privatnog prihvatlišta za napuštene životinje na jednu od opštinskih parcela u Bakovićima. Postoji mogućnost da pse sa kolašinskih ulica, kaže ona, smjeste u azil u drugom gradu, al i, ako bude uslova, uz podršku Opštine i u lokalno privatno prihvatilište. Načine da se dođe do rješenja, kad je riječ o vlasničkim psima, obećala je da će potražiti sa saradnicima i u skladu sa zakonom.

Seoska putna infrastruktura, dotrajali mostovi, ali i vodosnabdijevanje na katunima dominantne su teškoće u Rovcima, Morači, Rečinama, Vranještici, al i u nekim bližim selima. Na Crkvinama, recimo, nedostaje asfaltni put od magistrale do groblja, a u Rečinama, kako su kazali Predrag Šćepanović i Vasilije Ivanović, do groblja se jedva pješke dolazi. U tom selu, kako su kazali predstavnici MZ, cijelih sedam kilometara puta je problematično. Oni su pohvalili što je prošle zime, nakon dugo vremna, put ipak čišćen od snijega.

U sličnom je stanju i put do Vranještice, a predstavnik tog sela Rajo Đukić podsjetio je koliiko mještani u tom kraju samostalno ulagali u infrastrukturu.

Predsjednica Opštine je saopštila namjeru da se novac ravnopravno, recipročno veličini i broju domaćinstava, raspoređuje u svako selo. Takođe, najavila je da će se razmotriti zakonske mogućnosti da se dio naknada od koncesija usmjerava mjesnim zajednicama na čijim teritorija se eksplatišu šume i voda. Obećala je i da će uskoro posjetiti mjesne zajednice.

Bonus video: