Novakovć Đurović: Ostajemo odlučni da pronađemo optimalne odgovore na klimatske promjene

"Brojnim projektima i ulaganjima u obnovljive izvore energije preduzimamo značajne korake kako bismo, kao zemlja sa snažnim ekološkim opredjeljenjem, promovisali održivi razvoj i zelenu razvojnu agendu", istakla je Novaković Đurović

2861 pregleda 6 komentar(a)
Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Uprkos tome što Crna Gora ima izuzetno nizak udio u globalnoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte od svega 0.009%, ostajemo odlučni da pronađemo optimalne odgovore na klimatske promjene i postignemo cilj klimatske neutralnosti do 2050. godine, saopštila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je saopšteno da Novaković Đurović učestvuje na Drugom Prespa forumu za dijalog, koji se ove godine održava pod temom "Budućnost Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi", u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

U saopštenju se dodaje da ministarka u svom obraćanju na temu "Zelene agende za Zapadni Balkan", istakla da je Crna Gora revizijom Nacionalno utvrđenog doprinosa - NDC kao novu ciljnu vrijednost postavlja smanjenje emisije gasova staklene bašte od 35% do 2030. godine.

"Donešen je i Zakon o klimatskim promenama, a otpočele su pripreme na izradi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana – projekta koji ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta za integrisano planiranje u oblasti klimatskih promjena i energetike, a sve u cilju postizanja cilja EU – klimatske neutralnosti do 2050. godine. Uprkos tome što Crna Gora ima izuzetno nizak udio u globalnoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte od svega 0.009%, ostajemo odlučni da pronađemo optimalne odgovore na klimatske promjene i postignemo cilj klimatske neutralnosti do 2050. Brojnim projektima i ulaganjima u obnovljive izvore energije preduzimamo značajne korake kako bismo, kao zemlja sa snažnim ekološkim opredjeljenjem, promovisali održivi razvoj i zelenu razvojnu agendu", istakla je Novaković Đurović.

Kako je dodala, u predstojećoj borbi protiv klimatskih promjena najveći izazov za Crnu Goru biće da obezbijedi pravednu tranziciju.

"Pravedna tranzicija podrazumijeva stvaranje novih i održivih radnih mjesta, ulaganje u infrastrukturu, održiv ekonomski razvoj, kao i čistu i zdravu životnu sredinu. Stoga, učešće u ovom Forumu posmatram kao priliku da razmijenimo znanja i iskustva, ojačamo regionalnu saradnju ka ostvarenju zajedničkog cilja, a to je članstvo u EU",​ kazala je Novaković Đurović

U saopštenju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma piše i da Prespa forum za dijalog organizuje makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova pod pokroviteljstvom predsjednika Sjeverne Makedonije, Steva Pendarovskog, i učestvuju istaknute regionalne i međunarodne političke, bezbjednosne, ekonomske, poslovne, akademske ličnosti i stručnjaci.

Bonus video: