Rade Perišić na čelu Crvenog krsta

Sumirani rezultati aktivnosti nikšićke opštinske organizacije Crvenog krsta u prošloj i pretprošloj godini

1606 pregleda 0 komentar(a)
Sa izborne skupštine, Foto: Svetlana Mandić
Sa izborne skupštine, Foto: Svetlana Mandić

Za predsjednika Opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić, a ujedno i za predsjednika Upravnog odbora, na izbornoj Skupštini koja je održana juče, izabran je Rade Perišić.

Tokom 2020. godine, koja je bila u znaku Covida, prema riječima sekretarke nikšićkog Crvenog krsta Ane Macanović, CK se za pomoć javilo preko 3.000 porodica, a uz podršku raznih donatora uspjeli su da obezbijede i podijele skoro 5.000 pomoći.

Opštinska organizacija CK tokom 2020. godine je, u saradnji s raznim organizacijama, uspjela po više puta da pomogne svaku romsko-egipćansku porodicu u Nikšiću.

U okviru odbora za dobrovoljno davalaštvo krvi u opštinskoj organizaciji radi 12 klubova. U 2020. godini prikupljeno je 1.569 jedinica krvi, a prošle godine 3.072.

K je prepoznat i po programu brige o starima. Tako je 2020. godine 20 volontera vodilo računa o 50 korisnika, dok se ne može izbrojati broj onih kojima su svakodnevno kupovali namirnice, donosili ljekove.

”Uspješno smo realizovali i projektnu aktivnost obilazak starijih lica na selu - kućne posjete. Ovim projektom je bilo obuhvaćeno 20 starijih lica koje smo redovno obilazili i to uz pratnju doktora, a zahvaljujući donaciji Telekoma i Master Carda uspjeli smo da obnovimo pokućstvo za tri staračka domaćinstva u vrijednosti od 2.140 eura”, kazala je Macanović.

Prošle godine su redovno obilazili 80 starijih lica na gradskom i 50 na ruralnom području.

Tokom 2020. godine 24 geronto domaćice obilazile su 240 starijih lica, a prošle godine, zbog uvođenja plaćanja mjesečne participacije od strane Ministarstva za socijalno staranje, smanjen je i broj korisnika i broj geronto domaćica, pa je tokom 2021. godine 16 geronto domaćica obilazilo oko 160 starijih.

Bonus video: