Konkretna podrška Bugarske za projekte u Crnoj Gori

Iz Vlade su saopštili da konkretna pomoć Bugarske ni do sada nije izostala i da je ta država za razne projekte u Crnoj Gori već donirala više od 300 hiljada eura

1455 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Gov.me/Saša Matić
Sa sastanka, Foto: Gov.me/Saša Matić

Bugarska će podržati projekte u Crnoj Gori iz oblasti zdravstvene zaštite, ekologije i privrednog razvoja za koje mogu aplicirati lokalne uprave, nevladin (NVO) sektor i državne institucije, najavila je bugarska ambasadorka u Podgorici Meglena Plugčieva.

Ona je to kazala na sastanku sa ministrom bez portfelja Zoranom Miljanićem.

Iz Vlade su saopštili da konkretna pomoć Bugarske ni do sada nije izostala i da je ta država za razne projekte u Crnoj Gori već donirala više od 300 hiljada eura.

"Plugčieva je tokom sastanka sa Miljanićem najavila podršku raznim projektima širom Crne Gore vezanim za oblasti zdravstvene zaštite, ekologije i privrednog razvoja za koje mogu aplicirati lokalne uprave, NVO sektor i državne institucije“, navodi se u saopštenju.

Ona je, govoreći o bugarskim iskustvima poslije pristupanja Evropskoj uniji (EU), kazala da je ekonomski razvoj od presudne važnosti za rješavanje krucijalnih društvenih problema i uspjeh antikorupcijskih inicijativa 43. Vlade.

Sagovornici su se saglasili da je Crnoj Gori neophodan ravnomjeran razvoj, odnosno da bi iskorištavanje velikih resursa sjeverne regije bio način da se zaustavi iseljavanje stanovništva.

“Od velikog značaja za Crnu Goru je razvoj poljoprivrede i ogromna je šteta što dio novca iz evropskih fondova namijenjen za tu oblast nije iskorišćen”, ocijenila je Plugčieva.

Ona je dodala da bi ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta bili dobra preventive u suzbijanju korupcije.

Miljanić je rekao da iskustva Bugarske, kao članice EU, mogu biti veoma korisna za Crnu Goru, posebno kada je riječ o privlačenju stranih investicija.

On je Plugčievu upoznao sa mjerama koje će biti preduzete na suzbijanju korupcije, koja je decenijama jedan od gorućih problema crnogorskog društva, što je prepoznato i u izvještajima Evropske komisije.

“Neophodno je da rješavanju problema korupcije priđemo sistematski, jer je ona prisutna na svim nivoima i u gotovo svim segmentima društva“, ocijenio je Miljanić.

To je, kako je rekao, višedecenijski problem.

"Smatram da će Vlada postići vidljive rezultate, čemu će doprinijeti izrada nacionalne strategije i brzo konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupćije u čiji će sastav ući relevantni članovi iz institucija izvršne vlasti, tužilaštava, sudstva, privrednih asocijacija i NVO sektora”, naveo je Miljanić.

Bonus video: