Kovačević: Opština Nikšić pomaže romskoj i egipćanskoj populaciji

Miljaim Delija i Kristina Vasiljević iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, kako stoji u saopštenju, istakli su da Opština pomaže romsku populaciju prilikom zapošljavanja

1149 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Nikšić
Sa sastanka, Foto: Opština Nikšić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević upriličio je prijem za zamjenicu ombudsmana Nermu Dobardžić i savjetnicu Milenu Krsmanović, koje je upoznao sa aktivnostima koje sprovodi lokalna uprava grada pod Trebjesom u cilju poboljšanja uslova života pripadnika romske i egipćanske populacije i njihovog uključivanja u društveni život.

"Brojni projekti, poput Romacted 1 i 2 realizovani su u prethodnom periodu, a njihov je cilj bio inkluzija Roma u društveni život. Takođe, po prvi put u Nikšiću obilježen je Međunarodni dan Roma, a u saradnji sa TVNK jednom mjesečno prikazuje se i emisija posvećena tom narodu – 'Romska riječ'. Lokalno rukovodstvo i tokom svojih redovnih aktivnosti pomaže romsku i egipćansku populaciju, kako bi im se stvorili svi neophodni uslovi za život. Ovu populaciju pomažemo i jednokratnim novčanim pomoćima“, kazao je Kovačević, kako se navodi u saopštenju za javnost.

Miljaim Delija i Kristina Vasiljević iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, kako stoji u saopštenju, istakli su da Opština pomaže romsku populaciju prilikom zapošljavanja. Delija je kazao da u Komunalnom preduzeću radi oko 50 Roma, ali da rade i u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

"Uobičajeni problemi romske populacije jesu prosjačenje i ugovoreni brakovi. Međutim, čini se da i toga ima manje posljednjih godina u Nikšiću“, kazao je Delija.

Kako se navodi u saopštenju, zamjenica ombudsmana je istakla zadovoljstvo što je rukovodstvo Opštine Nikšić posvećeno romskoj i egipćanskoj populaciji i što sprovodi brojne projekte koji su od velikog značaja za njih.

"Nakon obilaska romskih naselja sa predstavnicima Opštine Nikšić, biće sačinjen izvještaj za sve gradove u Crnoj Gori i date preporuke u cilju poboljšanja uslova života pripadnika romske i egipćanske populacije“, kazala je Dobardžić.

Bonus video: