Završena studija za prevoz kamiona željeznicom: Smanjuje zagađenje i saobraćajne gužve

Na relaciji Bar - Bijelo Polje godišnje prođe oko 88.000 teških kamiona s prikolicom ili poluprikolicom i oko 11.000 težine preko 7,5 tona, zbog čega je Uprava za željeznice i radila studiju za prevoz teretnjaka vozovima

11861 pregleda 9 komentar(a)
Pruga nudi mogućnosti za mnoge dobrobiti (iustracija), Foto: Boris Pejović
Pruga nudi mogućnosti za mnoge dobrobiti (iustracija), Foto: Boris Pejović

Uprava za željeznice završila je studiju za prevoz željeznicom kamiona, na relaciji Bar - Bijelo Polje, a u toku je izrada i idejnog projekta nadvožnjaka na Virpazaru, čime bi se riješio dugogodišnji problem gužvi na trenutnoj rampi preko pruge u tom mjestu.

Od septembra se može očekivati i uvođenje turističkog voza, najavio je za “Vijesti” vršilac dužnosti direktora Uprave Želimir Radinović.

On je kazao da uvođenjem tzv. hucke pack transporta - prevoz kamiona željeznicom, na relaciji Bar - Bijelo Polje bi se, između ostalog, smanjilo i zagađenje i to za 60 odsto, ali i saobraćajne gužve, naročito na primorju u ljetnjoj sezoni.

Radinović kaže da bi vrijeme putovanja za teške kamione bilo kraće.

”Osim toga, tako bismo zaštitili putnu infrastrukturu od teških kamiona, a bili bi i manji troškovi”, objasnio je Radinović.

Radinović
Radinovićfoto: Luka Zekovic

On je kazao da ta usluga u Austriji, na relaciji koja je otprilike ista kao od Bara do Bijelog Polja, odnosno između Brener i Worgla (68 kilometara), za kamione do 20 tona i dva vozača košta u jednom smjeru 94 eura, za mašinu do 30 tona 104 eura, a za one do 40 tona je 130 eura.

”Mi ćemo gledati da ta usluga bude jeftinija kod nas. U projekat osim nas, uključena je državna firma Montekargo, Opština Bar i preduzeće ‘16 februar’, kaže Radinović.

Studiju, s ciljem unapređenja poslovanja crnogorskih pruga uvođenjem novih vrsta usluga u teretnom transportu, kako je kazao, radio je diplomirani inžinjer saobraćaja iz Beograda profesor dr Milorad Kilibarda.

Prema zvaničnim podacima, kaže Radinović, na relaciji Bar - Bijelo Polje godišnje prođe oko 88.000 teških kamiona s prikolicom ili poluprikolicom i oko 11.000 težine preko 7,5 tona.

”Da se samo 30 odsto prebaci na željeznicu to bi bilo oko 30.000 kamiona godišnje ili prosječno mjesečno oko 2.500 kamiona. To je dnevno oko stotinu kamiona u oba smjera. Ovo pokazuje da postoji potencijal za jedan dnevno voz na relaciji Bijelo Polje - Bar i obratno. Kompozicija od oko 40 do 50 kola”, kaže Radinović.

On je istakao da su kolone kamiona od Bara do Sutomora dugačke po deset kilometara, što stvara veliku saobraćajnu gužvu i zastoje naročito u vrijeme turističke sezone.

Studija je pokazala, dodao je on, da postoje realne mogućnosti za uvođenje hucke pack vozova i uspostavljanje saradnje sa željeznicom Srbije.

”Na željeznici postoje uslovi - potrebno je nabaviti ili iznajmiti specijalna željeznička kola. Osim toga, bilo bi potrebno uraditi terminale u Baru i Bijelom Polju, gdje postoje kolosjeci. Potrebno je samo postaviti rampe za utovar i istovar kamiona”, naveo je Radinović.

Pojasnio je da bi se na Virpazaru gradio nadvožnjak i most i tako bi bio riješen dugogodišnji problem gužvi.

“Sklopili smo ugovor s firmom ‘GeoProjekt Perišić’ za pružanje usluga izdrade geodetskih podloga za potrebe izrade idejnog rješenja prelaza preko pruge s magistralnog puta Podgorica - Bar, u široj zoni raskrsnice u Virpazaru”, kaže Radinović.

On je naglasio da je voz na relaciji Nikšić - Bar, bez presjedanja u Podgorici, jedan je od narednih idejnih projekata.

”Ulaganje u željezničku infrastrukturu ulaganje je u budućnost, podrazumijeva bolju povezanost, podstiče saradnju i trgovinu između zemalja, a bolje trgovinske veze uvijek vode zajedničkom napretku i većoj stabilnosti. Pruga Beograd - Bar u vrijeme kada je građena imala je za cilj da na najkraći mogući način poveže južni Jadran i centralnu Evropu, uz ulaganje i kontinuiranu brigu o njoj, taj početni cilj Crnoj Gori može donijeti samo prosperitet i šanse”, kaže Radinović.

Cijene vozne karte ostaju iste

Iako svi posljednjih mjeseci poskupljuju usluge, željeznički prevoz putnika u Crnoj Gori, navodi Radinović, ostaće i u narednom periodu najpovoljniji vid javnog prevoza.

”Cijena vozne karte ostaće nepromijenjena, a osim toga trenutno je aktuelna promotivna cijena na relaciji Podgorica - Danilovgrad i Nikšić - Danilovgrad koja iznosi euro, a na relaciji Podgorica - Nikšić i Nikšić - Podgorica 1,5”, kaže Radinović.

On je dodao da se decenijama unazad vodilo računa o ovom veoma važnom resoru, do sada bi se uveliko ubirali plodovi tog ulaganja.

”Međutim, pruga je stara i nije u dobrom stanju. Nekadašnji simbol tehnološkog uspjeha i modernizacije, danas izgleda zapušteno i tromo, jer vozovi ne mogu ići brže od 80 kilometara na sat.”

Bonus video: