Flash najbolji crnogorski startap, četiri tima dobila putovanje u SAD

Flash, kako je saopšteno, pokreće digitalnu bankarsku revoluciju i transformiše tradicionalne pristupe plaćanju u moderne i jednostavne

2009 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Dejan Lazarević
Sa dodjele nagrada, Foto: Dejan Lazarević

Servis koji pojednostavljuje plaćanja - Flash, najbolji je crnogorski startap, odlučeno je u finalu BoostMeUp predakceleracijskog programa.

Na drugom mjestu je Specrto, servis za detekciju vatre, dok je treća pozicija pripala autorima platforme BeBeep, koja korisnicima omogućava jednostavniji prevoz.

Flash, kako je saopšteno, pokreće digitalnu bankarsku revoluciju i transformiše tradicionalne pristupe plaćanju u moderne i jednostavne.

Autorke su, prateći potrebe savremenog korisnika, kreirale rješenje koje u jednoj platformi spaja banke, korisnike i trgovce, te na taj način omogućava centralizovano upravljanje svim finansijskim i potrošačkim navikama.

Spectro je inteligentan servis za detekciju vatre.

U pitanju je softver zasnovan na vještačkoj inteligenciji, koji funkcioniše kao nadogradnja bilo kom tipu nadzornog alata koji ima internet vezu.

BeBeep platforma omogućava korisnicima jednostavniji i udobniji prevoz, kao i uštedu novca na međugradskim putovanjima, na način što korisnici dijele troškove (benzina i putarina) sa jednim ili više drugih korisnika.

”Nadam se da ćemo svi zajedno stati uz sve one u čije ideje vrijedi ulagati, razrađivati ih kako bi postale prisutne na našem tržištu, doprinijele ne samo ekonomskom razvoju ove zemlje, nego i generalno gledano, razvoju svijeta i čovječanstva”, kazala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja i predsjednica žirija Biljana Šćepanović.

Za četiri tima - Flash, Honey Swat, Butt Made i Spectro, Digital Den Hub obezbijedio je i specijalnu nagradu - odlazak u Sjedinjene Američke Države. Oni će u SAD imati priliku da u četiri države razgovaraju sa potencijalnim investitorima i predstave svoje ideje.

Osnivač Digital Den Huba Darko Ivanović, rekao je da će se potruditi da ti timovi imaju neku investiciju, “što će im povećati vrijednost pred američkim investitorima”.

”Pri čemu nećemo ići na manje cifre”, rekao je on.

Izvršni direktor Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis Đorđije Malović kazao je da su svi timovi “pokazali zašto su baš njihovih osam ideja najbolje, najinovativnije, najkreativnije ideje trenutno u Crnoj Gori”.

Rukovodilac programa Aleksandar Janičić kazao je da postoji ogroman potencijal između naučno-istraživačke zajednice i kompanija iz Crne Gore.

Podsjetio je i da je program namijenjen idejama u ranoj fazi razvoja, da su obezbijedili neophodne finansijske i nefinansijske resurse, te pružili mogućnost timovima da kroz devetomjesečni program urade puno toga.

BoostMeUp program implementira konzorcijum partnera na čelu sa Tehnopolisom, u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore i kompanijama Amplitudo i Crnogorski Telekom, uz finansijsku podršku Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Bonus video: