Delić: Kosidba je u mojkovačkim krajevima odvajkada bila jedan od najvažnijih seoskih poslova

Predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić, koji je izrazio želju da se danas a i svake naredne godine što dalje čuju zvuci mojkovačke kose

5841 pregleda 8 komentar(a)
Sa manifestacije, Foto: Opština Mojkovac
Sa manifestacije, Foto: Opština Mojkovac

Na prostoru nekadašnjeg jalovišta u Mojkovcu i ove godine je uspješno sprovedena akcija ručnog košenja trave, saopšteno je iz Opštine Mojkovac.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić, koji je izrazio želju da se danas a i svake naredne godine što dalje čuju zvuci mojkovačke kose.

"Kosidba je u mojkovačkim krajevima odvajkada bila jedan od najvažnijih seoskih poslova, jer je pokošena trava dragocjena hrana za zimsku prehranu stoke. Da bi taj težak posao bar malo olakšali domaćini su se svakog ljeta okupljali na mobama, ispomagali jedni druge sve dok svakome ne budu pokošene sve livade. Upravo sjećanja na te dane obilježava i čuva manifestacija Mojkovački otkos", rekao je Delić.

Direktor Turističke organizacije (TO) Mojkovac, Radonja Vuković, zahvalio se svima što su svojim učešćem uveličali ovu manifestaciju koja je, kako je kazao, prije svega osmišljena i organizovana radi turističke promocije Mojkovca.

Takođe, zahvalio se i Ministarstvu poljoprivrede koje je podržalo današnju manifestaciju.

Manifestaciju pod nazivom "Mojkovački otkos" organizovali su Turistička organizacija Mojkovac, Opština Mojkovac i DOO Komunalne usluge "Gradac Mojkovac".

U saopštenju se navodi da je kosidba mojkovačke poljane, sportsko-rekreativne zone, odnosno platoa nekadašnjeg jalovišta, počela u sedam sati.

"Nakon revijalnog dijela kosidbe uslijedio je i takmičarski dio. Čitavu manifestaciju pratio je kulturno-umjetnički program u izvođenju KUD "Vesna" i zvuke gusala", naveli su iz Opštine Mojkovac.

Bonus video: