Pokreće se akcija u Nikšiću: Potpišite peticiju za besplatnu hranu za bebe

Ukupni troškovi za besplatnu hranu za bebe bi, prema procjenama Alternative, iznosili oko sedam miliona eura, sa mogućnošću da se ta suma značajnije smanji zbog "ekonomije obima" i velike porudžbine
94 pregleda 2 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.10.2017. 07:08h

Alternativa Crna Gora pokreće peticiju za besplatnu hranu za bebe, a to je, kako su istakli, jedan od načina poboljšanja nataliteta i pomoć budžetu bračnih parova.

“Pokretanjem ove peticije želimo da pomognemo ženama koje iz opravdanih razloga nijesu u stanju da doje svoje bebe. Te žene su prinuđene da koriste adaptirano mlijeko čiji iznos mjesečno dostiže do 80 eura. Socijalno ugrožene familije prinuđene su da koriste kravlje mlijeko koje nije preporučljivo za novorođenčad zbog pojave alergija i slabog razvoja imuno-sistema”, navode iz Alternative uz napomenu da jedan od prioritetnih ciljeva Crne Gore treba da bude borba protiv "bijele kuge".

Kako bi se obezbijedila kontrola čitavog procesa hrana bi se izdavala izdavala isključivo na ljekarski recept i preuzimala u apotekama, a država bi preko svojih dobavljača garantovala kvalitet hrane za bebe. Pravo na ovu vrstu pomoći, prema predlogu Alternative, imale bi sve porodice do navršene prve godine djeteta..

“Bebina majka bi otišla kod svog izabranog ljekara koji bi odlučio da li je neophodno uključivanje (pri)hrane za bebu i da li je majka sposobna da svojim dojenjem zadovolji potrebe djeteta. Zatim bi ljekar ispisao recept sa kojim bi majka ostvarila pravo da preuzme hranu za bebe u apoteci”, stoji u pomenutoj inicijativi.

Ukupni troškovi za besplatnu hranu za bebe bi, prema procjenama Alternative, iznosili oko sedam miliona eura, sa mogućnošću da se ta suma značajnije smanji zbog "ekonomije obima" i velike porudžbine.

“Realna suma koja bi se iz budžeta izdvajala za ovo ne bi prelazila pet miliona. Bračni parovi imali bi velike koristi od ove mjere jer bi se njihov budžet rasteretio za najmanje 80 eura, što na godišnjem nivou iznosi skoro hiljadu eura. Zbog toga ovu inicijativu smatramo opravdanom, realnom i okrenutom dobru Crne Gore”, poručuju iz Alternative uz napomenu da građani peticiju mogu potpisati na njihovoj stranici.

Bonus video: