Bez "Prve kose" i ove godine

Manifestacija se održavala u Pljevljima svake godine, od 1995. do 2020. i pojave koronavirusa

6365 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od ranijih takmičenja za najboljeg kosca, Foto: Goran Malidžan
Sa jednog od ranijih takmičenja za najboljeg kosca, Foto: Goran Malidžan

Tradicionalna manifestacija “Prva kosa Crne Gore”, koja se do pojave pandemije korona virusa svake godine održavala u julu u Pljevljima, ni ove godine neće biti održana.

To je potvrdio organizacioni odbor NVO “Prva kosa Crne Gore”.

Ovo je treća godina zaredom da se ne održava manifestacija koja je promovisala turističke potencijal pljevaljske opštine.

Trebalo je da bude 25. smotra narodne tradicije, seoskih običaja i već zaboravljenih takmičarskih disciplina, koje je manifestacija čuvala od zaborava.

U organizaciji NVO “Prva kosa Crne Gore” iz Pljevalja, manifestacija se održavala svake godine, od 1995. do 2020.

”Gotovo da ne postoji oblast ljudskog djelovanja bez štetnih posledica od, do sada ne zabilježene pošasti, koja je iznenada zaključala svijet. O teškom i izazovnom vremenu, koje je odložilo Olimpijske igre, suvišan je svaki komentar osim - ne ponovilo se. U takvim okolnostima i brojnim ograničenjima, naravno da se nije ni moglo razmišljati o organizaciji Prve kose Crne Gore, bez obzira na moguće posledice. A one su brojne, tim prije što su kontinuitet i tradicija prekinuti na duži, trogodišnji period. Na žalost takmičara, organizatora i brojnih poklonika i ljubitelja ove manifestacije, ona se neće održati ni u 2022.”, saopštili su iz NVO “Prva kosa Crne Gore”.

Navode da se nadaju da ponovno odlaganje nije konačan kraj priče koja traje skoro tri decenije, jer mlade generacije nisu zainteresovane za ovu tradiciju.

”Nepovratno je proteklo vrijeme od tri godine, a i kosci su za toliko stariji. Nisu se takmičili, mnogi i sa ozbiljnijim zdravstvenim posledicama od preležane korone, a neki više i ne žive u Pljevljima. Interesovanje mlađih generacija za ovu tradicionalnu, vitešku vještinu se gubi sa svakim novim danom, što nije ni čudno. Živimo u vremenu interneta i sveopšteg tehnološkog napretka kada čovjeka na svim poljima mijenjaju mašine. Da li će se na tom virtuelnom polju, moći sačuvati i sjećanje na nekadašnji život naših sela, tradiciju i viteštvo, ostaje da se vidi”.

Kulturno-sportska manifestacija okupljala je veliki broj posjetilaca, a u kosidbi su se takmičili najbolji kosci iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske

Održavana su i takmičenje u sportskim vještinama: trka veterana, bacanje kamena s ramena, skok s mjesta u dalj i nadvlačenje konopca.

Manifestaciju su organizovali Opština Pljevlja i Ministarstvo poljoprivrede, kao i mještani. Prvo takmičenje kosaca održano je u selu Klismerine 28. juna 1995. godine, nekoliko godina kosci su se nadmetali u selu Boljanići, a posljednjih godina u Kosanici.

Bonus video: