Santander: Pri planiranju obratiti pažnju na najranjivije grupe djece

Sagovornici su se saglasili da investiranje u djecu predstavlja investiciju u budućnost države, a tu važnu investiciju je nemoguće adekvatno sprovesti bez dovoljno snažne javne administracije

902 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

U Crnoj Gori je, prilikom strateškog planiranja javnih politika, potrebno obratiti naročitu pažnju na najranjivije slojeve djece, rekao je šef Predstavništva Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Crnoj Gori, Huan Santander.

Santander je, u razgovoru sa potpredsjednicom Vlade Crne Gore Jovanom Marović, kazao da, prema nedavno sprovedenoj analizi UNICEF-a, najranjivije grupe djece u Crnoj Gori čine djeca iz romske i egipćanske zajednice, s invaliditetom i iz siromašnih porodica.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, predstavnici UNICEF-a su izrazili zadovoljstvo jer ključne adrese uključene u proces pregovora o članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji cijene kako integracioni proces može biti uspješan jedino ako budu zagarantovana prava djece.

U saopštenju se navodi da su predstavnici UNICEF-a apostrofirali značaj podizanja koordinacije u radu nadležnih resornih organa na viši i kvalitetniji nivo.

Marović je kazala da će djeca i mladi će biti u fokusu rada nove Vlade, dodajući da, iako nema specifičnog dijela pravne tekovine Evropske unije koji se konkretno bavi problematikom prava djeteta, radi se o temeljnim ljudskim pravima i pitanju koje je, zbog svoje prirode, na određeni način zastupljeno u svakom njenom segmentu.

“Potrebno je ojačati kapacitete na svim nivoima u javnoj upravi, kako bi se bolje iskoristila brojna sredstva iz fondova Evropske unije (EU) koja su na raspolaganju Crnoj Gori u ovoj oblasti. U tom pogledu ima prostora za saradnju Ministarstva i UNICEF-a”, kazala je Marović.

Sagovornici su se saglasili da investiranje u djecu predstavlja investiciju u budućnost države, a tu važnu investiciju je nemoguće adekvatno sprovesti bez dovoljno snažne javne administracije.

Bonus video: