Objavljen konkurs za upis u srednju školu, mjesta ima za preko 8.800 novih đaka

Prema konkursu, objavljenom na sajtu Ministarstva, učenici prijave mogu podnositi 27, 28. i 29. juna (od 0 do 24 časa) i 30. juna 2022. godine (do 15 časova)

7790 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Konkurs za upis u srednju školu objavljen je danas, a prema podacima Ministarstva prosvjete, mjesta ima za preko 8.800 novih đaka u 51 ustanovi.

Osnovnu školu ove godine završilo je 7.349 učenika.

Prema konkursu, objavljenom na sajtu Ministarstva, učenici prijave mogu podnositi 27, 28. i 29. juna (od 0 do 24 časa) i 30. juna 2022. godine (do 15 časova).

Prijava na konkurs podnosi se, kao i prethodnih godina, elektronskim putem, preko stranice upisi.edu.me.

“U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, a radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole… Rang lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do 4. jula 2022. godine. Nakon objavljivanja rang liste učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola”, stoji u konkursu.

Kriterijumi za upis, navodi se u konkursu, su opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh na polumaturskom ispitu, uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu, odnosno smjer.

Boduju se i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, kao i diploma Luča, a posebni kriterijumi propisani su za specijalistička odjeljenja u gimnazijama.

U podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović” ima mjesta za preko 450 novih đaka, od čega je 11 odjeljenja opšteg smjera, tri odjeljenja sa nastavom na engleskom jeziku i po jedno matematičke, filološke i sportske gimnazije.

U podgoričkoj Ekonomskoj školi ima mjesta za 280 đaka, Građevinskoj 224, Elektrotehničkoj više od 330, Mašinskoj 420, Medicinskoj 280, Trgovinskoj preko 300.

“Škole ne mogu formirati odjeljenja ukoliko ne postoji minimum broja učenika koji je predviđen Zakonom i Pravilnikom o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje izvode javno važeće obrazovne programe. Izuzetno… Ministarstvo može, na obrazloženi zahtjev ustanove, odobriti formiranje odjeljenje i sa manjim brojem učenika. Umjetničke škole mogu organizivati provjeru posebne nadarenosti, odnosno sklonosti učenika do 27. juna…”, navodi se u konkursu.

Bonus video: