Abazović - Santander: Borba za siguran i bezbrižan život djece u fokusu Vlade

"Santander je spomenuo osnivanje Dječje kuće, po uzoru na Barnhaus – po modelu interdisciplinarnog rješavanja problema i podrške u slučajevima nasilja nad djecom i najavio da će UNICEF u saradnji sa Savjetom Evrope kroz različite edukacije, koncipiranje procedura i formiranje kapaciteta podržati ovaj važan projekt za zaštitu djece", navodi se u saopštenju

1121 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Problematici dječjih prava treba prići holistički, a u tome treba da učestvuju sve državne insititucije kako bi se suzbilo nasilje nad djecom, smanjilo siromaštvo, uredila zdravstvena i socijalna zaštita, ali i njihov život učinio kvalitetnim i bezbrižnim.

To je poručeno sa zvaničnog sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Iz kabineta predsjednika Vlade je saopšteno da je na sastanku poručeno da su simulacije koje je su izradili stručnjaci uz podršku UNICEF-a pokazale da bi uvođenje dječjeg dodatka za djecu do 18 godine života moglo smanjiti dječje siromaštvo između šest i sedam procentnih poena.

Abazović je istakao da posebno mjesto u agendi 43. Vlade zauzima problematika dječjih prava i da će se tom problemu pristupiti sa najvećim mogućim senzibilitetom.

"Riješeni smo da Savjet za prava djeteta, po prvi put, uzdignemo na premijerski nivo i da na taj način jasno pokažemo da je ta problematika podignuta na odgovorajući, odnosno na najviši politički nivo", kazao je Abazović.

On je istakao i značaj inicijative UNICEF-a da se poseban fokus stavi na djecu iz najugoroženijih grupa, djecu koja žive u velikom siromaštvu, da bi im se omogućila kvalitetna zdravstvena i socijalna zaštita, zaštita od nasilja i pružila prilika da se obrazuju.

"Santander je spomenuo osnivanje Dječje kuće, po uzoru na Barnhaus – po modelu interdisciplinarnog rješavanja problema i podrške u slučajevima nasilja nad djecom i najavio da će UNICEF u saradnji sa Savjetom Evrope kroz različite edukacije, koncipiranje procedura i formiranje kapaciteta podržati ovaj važan projekt za zaštitu djece", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Santander pozdravio spremnost Abazovića da politike borbe za siguran i bezbrižan život djece budu u fokusu njegove Vlade, kao i da je važno da te politike imaju podrški javnih fondova. Dodao je i da je, i sa humanog i sa ekonomskog stanovišta, od nemjerljive važnosti preventivno djelovati protiv nasilja nad djecom i njihovog siromaštva.

Bonus video: