Ujedinjeno Kraljevstvo partner crnogorskom zdravstvu

Ministar zdravlja je naveo da je pandemijski period umorio zdravstvene sisteme u cijelom svijetu i da su crnogorski ljekari i medicinsko osoblje pokazali visok stepen odgovornosti i posvećenosti

3141 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava reformske procese u Crnoj Gori, a kvalitetna zdravstvena zaštita i stabilan zdravstveni sistem značajan su pokazatelj napretka jednog društva, saopšteno je na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i britanske ambasadorke u Crnoj Gori Karen Medoks.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je Šćekić zahvalio Medoks na kontinuiranoj podršci i predstavio prioritete kojim će se resor zdravlja voditi prilikom kreiranja zdravstvenih politika.

On je naveo da je pandemijski period umorio zdravstvene sisteme u cijelom svijetu i da su crnogorski ljekari i medicinsko osoblje pokazali visok stepen odgovornosti i posvećenosti.

„Ipak, ne smijemo zanemariti ostala oboljenja, pa ćemo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti preventivi, posebno u onim oblastima koje u značajnoj mjeri opterećuju populaciju, u prvom redu karcinomi, ali i mnoge hronične nezarazne bolesti koje uzimaju maha“, kazao je Šćekić.

Medoks je, kako se navodi, pozdravila prioritete i namjeru Šćekića da javni zdravstveni sistem bude u službi svih građana.

Iz Ministarstva su kazali da je Medoks zahvalila na odličnoj saradnji sa svim ustanovama u kojima su, kako je navela, britanski državljani imali priliku da se liječe i budu adekvatno zbrinuti.

Navodi se da je Medoks zahvalila i namjeri Šćekića da nastavi saradnju između dvije zemlje u skladu s Konvencijom o socijalnom osiguranju iz 1958.godine.

„Veoma sam zahvalna na saradnji koju smo dobili u vezi sa liječenjem britanskih državljana koji dolaze i borave u Crnoj Gori, u okviru našeg dugogodišnjeg recipročnog sporazuma i drago mi je što smo se dogovorili da se to nastavi“, rekla je Medoks.

Medoks je dodala da će im biti zadovoljstvo da istraže mogućnosti da podijele iskustvo Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv korupcije, uključujući upravljanje zdravstvenim sistemom.

Bonus video: