Pljevlja: Mještani sela Ranče poručili da će spriječiti MUP da otvori novi prelaz

Uprkos obećanjima, nije urađen prilazni put, pa moraju stalno da prelaze državnu granicu

6423 pregleda 0 komentar(a)
Budući granični prelaz Ranče, Foto: Goran Malidžan
Budući granični prelaz Ranče, Foto: Goran Malidžan

Mještani pljevaljskog sela Ranče fizički će spriječiti otvaranje tek izgrađenog graničnog prelaza Ranče, na granici sa Srbijom, jer im nije urađen prilazni put kako ne bi morali, prilikom odlaska u Pljevlja, da prelaze državnu granicu.

Mještani kažu da je izgradnju puta obećao predsjednik opštine Rajko Kovačević na sastanku održanom 19. maja s predstavnicima MUP-a, granične policije i mještana.

”Na sastanku je predsjednik Rajko Kovačević obećao da će se hitno utvrditi optimalna trasa i da će se probiti novi put ka selu, kako mještani zbog gradnje novog graničnog prelaza sa Republikom Srbijom ne bi morali da prilikom putovanja u Pljevlja prolaze državnu granicu. Do dana današnjeg niko od nadležnih iz opštine nije izašao na lice mjesta da utvrdi trasu novog puta, osim potpredsjednika opštine Nenada Rubežića koji je izašao na lice mjesta i dao izjavu za medije da problem nije nimalo jednostavan. S obzirom da su radovi privedeni kraju i da se uskoro očekuje otvaranje novog graničnog prelaza Ranče, mještani će na dan otvaranja to fizički spriječiti. MUP može samo da sanja da će otvoriti novi granični prelaz”, naveli su mještani u dopisu dostavljenom “Vijestima”.

Poručili su da ne žele da budu građani drugog reda i da svakodnevno prolaze po više puta državnu granicu jer su to, kako tvrde, radili više od petnaest godina i trpjeli posljedice.

”Kuće nam se nalaze na teritoriji Crne Gore i želimo da nesmetano idemo do posla, škole, pijace, prodavnice i drugog u Pljevlja. Direktno pozivamo premijera Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da uzmu stvar u svoje ruke i riješe problem, kako se ne bi cirkus pravio na graničnom prelazu, a praviće se ako se ne ispoštuju zahtjevi mještana. Za sve što radimo imamo podršku i građana Pljevalja”, naveli su mještani.

Oni traže da im se izvrši proboj i asfaltiranje novog puta u dužini od oko 300 metara koji bi se dalje uključivao na postojeći put. Na taj način mještani bi izbjegli granične kontrole.

Kovačević je na sastanku ocijenio da je projekat izgradnje graničnog prelaza nepotpun jer, kako je naglasio, “nije uvažio sve aspekte izgradnje jednog tako važnog objekta, između ostalog i saobraćajnu komunikaciju mještana MZ Crljenica s Pljevljima”.

Predstavnici MUP-a su na sastanku informisali da postojeći projekat gradnje novog graničnog prelaza sada nije moguće mijenjati.

”Stoga je predsjednik Opštine odlučio da interveniše lokalna samouprava u skladu sa svojim mogućnostima kako bi problem mještana Crljenica bio riješen budući da bi pokretanje procedura preko nadležnih ministarstava tražilo mnogo više vremena i pri tome nije sigurno kako bi inicijativa bila okončana”, saopšteno je tada iz Kabineta predsjednika opštine.

Mještani Ranča tvrde da im još uvijek nije isplaćen novac za zemlju koja im je 2020. eksproprisana zbog gradnje novog graničnog prelaza.

”Prva procjena vrijednosti zemljišta bila je šest eura po metru kvadratnom. Na takvu cijenu smo se žalili drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu finansija koje je donijelo odluku da se isplati 6,06 eura po kvadratu. Naravno, i ta cijena je preniska, pa smo se opet žalili i sada se čeka odgovor. Mi smo ponudili realnu cijenu jer je tokom 2018. godine vršena eksproprijacija zemljišta za proširenje magistralnog puta Pljevlja - Prijepolje i tada je zemljište plaćano 8,25 eura. Dvije godine kasnije nudi se cijena na istim lokacijama od šest eura, što zaista nije dovoljno”, istakli su mještani.

Mještani se plaše da će inflacija pojesti novac koji treba da dobiju za, kako navode, uzurpirano zemljište. Oni su podnijeli i tužbu Upravnom sudu u decembru prošle godine, ali još nisu dobili odgovor. Tražili su od suda da se eksproprišu i parcele u koje, usljed izgradnje graničnog prelaza, više ne mogu da uđu.

”Prema važećim zakonskim propisima ako se oduzme dio parcele, preko koje se ulazi u livadu, potrebno je izvršiti eksproprijaciju cjelokupnog zemljišta. U ovom slučaju nije se tako postupilo, pa smo Upravnom sudu podnijeli tužbu jer se odstupilo od zakonske procedure. Nažalost, već pola godine nemamo nikavu informaciju po ovom pitanju”, kazali su mještani.

Za izgradnju novog graničnog prelaza sa Srbijom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore izdvojilo je 2,5 miliona eura.

U sklopu graničnog prelaza gradi se šest saobraćajnih traka, od toga dvije za teretna vozila i po dvije saobraćajne trake u oba smjera za putnička vozila i autobuse, zatim administrativni objekat, nadstrešnica, objekat za detaljni pregled vozila, carinska vaga, kontrolne policijske i carinske kabine i drugi neophodni sadržaji.

Bonus video: