Opština Herceg Novi renovira Potkovičastu kulu

Uz bastion Svetog Jeronima (Trnovac) kula će biti predmet konzervatorskih radova

2031 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Opština
Foto: Opština

Potkovičasta kula, koja je zatvorena od 1986. godine, i bastion Svetog Jeronima (Trnovac) će u narednom periodu biti predmet arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova, nakon čega će uslijediti i radovi na rekonstrukciji, odnosno adaptaciji, a sve kako bi Stari grad sa svojim utvrđenjima bio dodatno turistički valorizovan.

To je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, nakon što su ta dva objekta obišli čelni ljudi lokalne uprave.

Opština Herceg Novi je 2018. godine aplicirala kod resornog Ministarstva s projektom izrade konzervatorskog projekta za Potkovičastu kulu, koja je očišćena prethodnih dana, i projektom adaptacije bastiona Svetog Jeronima. Za oba projekta odobreno je oko 50 hiljada eura, dok će nedostajuća sredstva obezbijediti lokalna samouprava.

Predsjednik Opštine Stevan Katić, kako je saopšteno, kazao je da je veliki potencijal tog prostora koji je godinama bio zapušten, jer je Potkovičasta kula zatvorena za posjetioce od 1986. godine.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić-Pištalo kazala je da će nakon izrade konzervatorskog projekta i adaptacije prostor biti priveden namjeni, čime će Kanli kula preko prolaza biti povezana s Potkovičastom, odakle se može doći do Trga Belavista i dalje Skalama Marka Vojnovića do tvrđave Forte Mare.

Arhitekta i konzervator Srđan Marlović objasnio je da se Potkovičasta kula nalazi na statički najsigurnijem dijelu grada, s obzirom na to da je cijela zidna masa kalcifikovana i “na neki način ponovo pretvorena u stijenu”. Bastion Svetog Jeronima se nalazi na istorijskom klizištu, gdje je gradnja zabranjena još u vrijeme Mletačke republike, pa će biti potrebno izvršiti intervenciju na statičkoj sanaciji objekta.

Marlović je naglasio da je potrebno sagledati čitav prostor od Kanli kule do Sat kule, jer je Herceg Novi jedna fortifikaciona monolitna cjelina koju čine utvrđenja i zidine Starog grada.

Bonus video: