Zenka: Lokalna samouprava u Rožajama mora raditi na jačanju vladavine prava

„Manjinski narodi velika su podrška integracionim procesima Crne Gore, i očekivano je da se aktivno sprovode mjere i aktivnosti koje vode njihovoj punoj uključenosti u crnogorsko društvo“, kazao je Zenka
107 pregleda 3 komentar(a)
Mehmet Zenka, Ejup Nurković, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Mehmet Zenka, Ejup Nurković, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 11.10.2017. 16:41h

Lokalna samouprava u Rožajama mora raditi na jačanju vladavine prava ukoliko želi pažnju i podršku investitora, jer ozbiljni investitori traže sigurnost i opravdane razloge za ulaganja, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka.

On je danas posjetio Opštinu Rožaje i na sastanku sa čelnim ljudima te lokalne samouprave razgovarao o važnosti promocije sjeverenog djela Crne Gore u ukupnom procesu integracija, jačanju vladavine prava i unapređenju standarda života građana u toj Opštini.

Zenka je, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, rekao da, paralelno sa radom na unaprijeđenju uslova i mogućnosti za zapošljavanje i jačanju finansijske stabilnosti, lokalna samouprava mora ulagati napore u radu na jačanju vladavine prava ukoliko želi pažnju i podršku investitora.

„Ozbiljni investitori traže sigurnost, opravdane razloge za svoja ulaganja, a prije svega moraju imati jasnu predstavu o tome da se u Crnoj Gori poštuju ljudska pravana adekvatan način“, kazao je Zenka.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o manjinskim narodima, zastupljenost manjina u lokalnoj samoupravi odražava strukturu stanovništva.

„Manjinski narodi velika su podrška integracionim procesima Crne Gore, i očekivano je da se aktivno sprovode mjere i aktivnosti koje vode njihovoj punoj uključenosti u crnogorsko društvo“, dodao je Zenka.

On je poručio da ne smije biti zanemarena činjenica da u crnogorskom društvu ima više žena.

Prema riječima Zenke, stvaranje uslova za njihovo ostvarivanje na poslovnom planu treba svrstati u prioritete u svim politikama.

Posebno, naglasio je ministar, treba nalaziti modele kako bi se njihov preduzetnički potencijal mogao ostvariti.

Kako se navodi, predsjednik rožajske Opštine Ejup Nurković upoznao je ministra sa aktuelnom situacijom u toj Opštini i projektnim aktivnostima koje su u planu.

Nurković je konstatovao da je Rožaje opština koja njeguje multinacionalne i multivjerske odnose.

Od aktuelnih pitanja koja čekaju rješenje, predsjednik opštine naveo je putnu infrastrukturu ka većem broju mjesnih zajednica, lošu snabdjevenost električnom energijom, vodosnabdijevanje i slabu pokrivenost mreže mobilnih operatera.

Nurković smatra da najveću pažnju treba usmjeriti u stvaranje mogućnosti za zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi.

Kako je saopšteno, sagovornici su se saglasili da u narednom periodu sarađuju aktivnije u planiranju i realizaciji aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

U nastavku radne posjete Opštini Rožaje, Zenka je posjetio Bošnjački nacionalni savjet gdje je razgovoarao sa predsjednikom savjeta Mirsadom Džudževićem i njegovim saradnicima o ulozi tog institucionalnog mehanizma u oblasti unapređenja i zaštite prava ovog manjinskog naroda, ali i njegovoj ulozi u njegovanju interkulturalnog karaktera Crne Gore.

Bonus video: