Akcenat na afirmaciji francuskog jezika u obrazovnom sistemu

“Imajući u vidu sve manju zastupljenost francuskog jezika u školama, Timonije je prezentovao sveobuhvatan program, koji ima ca cilj afirmaciju i promociju francuskog jezika na svim nivoima obrazovanja”, kaže se u saopštenju

1479 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

U novom sporazumu Crne Gore i Francuske u oblasti obrazovanja akcenat će biti stavljen na afirmaciju francuskog jezika u crnogorskom obrazovnom sistemu, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Vojinović je, na sastanku sa ambasadorom Francuske u Podgorici Kristijanom Timonijeom i njegovim pomoćnikom Lorenom Gonkalvesom, ukazao na trogodišnji sporazum između dvije zemlje koji je istekao u januaru.

“On je izrazio spremnost za potpisivanjem novog sporazuma u kojem će akcenat biti stavljen na afirmaciju francuskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Vojinović i Timonije su se saglasili da je postojeći sporazum potrebno definisati na najvišem nivou, kroz veći broj zajedničkih aktivnosti.

U tom kontekstu, Vojinović je naglasio dobru saradnju između visokoškolskih ustanova i kazao da je uvjeren da se saradnja može konkretizovati kroz programe mobilnosti studenata i predavača.

On je rekao da će podržati sve programske inicijative čiji je cilj vraćanje francuskog jezika na nivo koji zaslužuje.

Vojinović je imenovao direktora Direktorata za evropske integracije, programiranje, implementaciju fondova Evropske unije (EU) i međunarodnu saradnju, Gorana Drobnjaka, kao kontakt osobu, koja će ispred Ministarstva koordinisati u tim aktivnostima.

“I maksimalno se angažovati u kampanji, kako bi naša djeca, od svojih ranih učeničkih dana iskoristili mogućnost učenja francuskog jezika”, dodaje se u saopštenju.

Timonije je naveo da je zadovoljan što će Vojinović prisustvovati samitu o transformativnom obrazovanju u Parizu, koji predstavlja pripremni događaj za samit o transformativnom obrazovanju, koji će biti održan na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u septembru.

On je, kako su rekli iz Ministarstva, naglasio potrebu afirmacije i veće upotrebe francuskog jezika u crnogorskom obrazovnom sistemu.

Timonije je istakao značaj obazovanja za diplomatske i međunarodne odnose Francuske i ukazao na status posmatrača Crne Gore u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, koja predstavlja vezu između kulture i politike, ali i prostor za intenziviranje saradnje.

“Imajući u vidu sve manju zastupljenost francuskog jezika u školama, Timonije je prezentovao sveobuhvatan program, koji ima ca cilj afirmaciju i promociju francuskog jezika na svim nivoima obrazovanja”, kaže se u saopštenju.

Prvi dio programa, prema riječima Timonijea, predstavlja mogućnost pružanja učenja francuskog jezika roditeljima i djeci najmlađeg uzrasta.

“Drugi korak se odnosi na školske ustanove i institucije u kojima je francuski jezik prisutan, a mogao bi se dodatno promovisati kroz razne programe razmjene djece i profesora”, navodi se u saopštenju.

Timonije je, kako je saopšteno, istakao nastojanje da se u srednjim školama razviju dvojezična odjeljenja, gdje bi neki predmeti mogli biti na francuskom jeziku.

Bonus video: