U Boku stiže plutajući dok za novo remontno brodogradilište za jahte u Bijeloj

U zaliv Boke tegalj koji čine 45 metara dugi "FFS Arion" i 180 metara dugačak plutajućli dok, uvešće pomorski pilot, kapetan Željko Malović

7689 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Plutajući dok kojeg je koncesionar brodogradišne luke Bijela, kompanija Adriatic 42 iz Tivta nedavno kupila u Turskoj, u petak ujutro stići će na sidrište luke Zelenika u Boki Kotorskoj.

To je prvi put da u zaliv Boke nakon 41 godine, dolazi novi brodoremonti kapacitet ovog tipa, jer je posljednji novi plutajući dok nosivosti 3.500 tona, ovdje stigao daleke 1981. godine u tivatski Arsenal iz Trogira gdje je taj dok i sagrađen za potrebe tadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta.

Plutajući dok koji je u Turskoj nabavila kompanija Adriatic 42 znatno je veći: dug je 180 i širok 37 metara, a na sebi iz mora radi remonta, može podići brodove teške do 10.000 tona. Karakteristike ovog doka sagrađenog 2017. u turskom brodogradilištu Hat-San Shipyard, omogućavaju mu da primi i najveće jahte na svijetu.

On će ubuduće biti glavni dokovski kapacitet novog brodoremontnog centra za mega i super jahte kojeg na mjestu nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta Bijela, razvija kompanija Adriatic 42.

Ta firma je inače, zajednički poduhvat - konzorcijum tivatskog Porto Montenegra i kompanije Drydocks World, dijela DP World grupe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Adriatic 42 dobila je 30-godišnju koncesiju na korišćenje brodogradilišne luke Bijela i do sada je, pripremajući se za početak poslovanja i pružanja usluga jahtama koje dolaze u Crnu Goru, a što se očekuje do kraja ove godine, uložila oko 40 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi upravo za kupovinu plutajućeg doka u Turskoj.

Početkom rada servisnog centra Adriatic 42, u Bijeloj će se obnoviti industrijska brodoremontna djelatnost koja ovdje ima tradiciju dugu skoro čitav vijek, sa pauzom u proteklih sedam godina od kada je sredinom 2015. nekadašnje Jadransko brodogradilište Vlada Crne Gore poslala u stečaj.

plutajući dok
foto: Privatna arhiva

Inače, plutajući dok je iz turske luke Yalova prema Bijeloj krenuo 14. juna u teglju velikog norveškog remorkera "FFS Arion". Tegalj koji je, ukjučujući remorker i sam dok, ukupno dugačak 420 metara, proteklih se deset dana kretao brzinom između 4 i 6 čvorova nekoliko stotina morskih milja uz obale tjesnaca Dardaneli, te Mramornog, Egejskog, Jonsko i na kraju Jadranskog mora u koje je kroz Otrantska vrata, tegalj uplovio danas.

U zaliv Boke tegalj koji čine 45 metara dugi "FFS Arion" i 180 metara dugačak plutajućli dok, uvešće pomorski pilot, kapetan Željko Malović.

Na sidrištu luke Zelenika u petak ujutro, plutajući dok će dočekati i pregledati crnogorske pomorske vlasti i dati mu tzv. slobodan saobraćaj nakon čega će on remorkerima "Boka Bay" i "Boka Sky" lokalne firme "Boka Pilot & Tug Service" koja će ubuduće raditi za Adriatic 42, biti doveden u Bijelu i pozicioniran uz već pripremljenu stalnu infrastrukturu - pilone i tzv. utvrdice preko kojih će dok biti fiksiran na poziciji gdje će raditi u akvatorijumu budućeg servisnog centra za jahte.

Bonus video: