Firme na crnoj listi ostaju bez poslova u Tivtu

Opština u problemu s neodgovornim izvođačima radova, raskinula ugovore sa dva, a uskoro će i s još jednim partnerom, koji više neće biti u prilici da dobiju bilo koji angažman koji se finansira iz gradskog budžeta

9038 pregleda 5 komentar(a)
Aktuelno stanje na gradilištu kružnog toka MR 2 saobraćajnice, Foto: Siniša Luković
Aktuelno stanje na gradilištu kružnog toka MR 2 saobraćajnice, Foto: Siniša Luković

Zbog nepoštovanja rokova i ugovorenih obaveza, Opština Tivat kao investitor raskinula je ugovore o izvođenju radova na lokalnoj infrastrukturi sa dvije građevinske kompanije iz Tivta i Podgorice, a uskoro će to najvjerovatnije učiniti i s još jednim nesavjesnim poslovnim partnerom.

Te kompanije će se nakon raskida ugovora, naći na tzv. crnoj listi i, kako navode iz lokalne uprave, više neće biti u prilici da dobiju bilo koji posao koji se finansira iz gradskog budžeta.

Potpredsjednik Opštine Vladimir Arsić (NP) potvrdio je da su s kompanijom “T-construction” iz Tivta (bivši “Iva put”) raskinuti ugovori o izgradnji kompleksa sportskih terena u Donjoj Lastvi, odnosno za izgradnju završne - treće faze saobraćanice u naselju Cacovo. S kompanijom “Erlang” iz Podgorice raskinut je ugovor o izgradnji druge faze obalnog šetališta na Belanima.

O kolikoj neozbiljnosti izvođača radova je riječ, najbolji primjer je investicija izgradnje sportskih terena u Donjoj Lastvi od oko 200.000 eura koju je bivša lokalna DPS-DSD-HGI vlast započela još 23. septembra 2019. godine, a radovi su po ugovoru, trebalo da budu završeni već 20. novembra iste godine. Umjesto da sve bude gotovo za nepuna dva mjeseca, “Iva put”, odnosno današnji “T-construction” posao nije završio ni skoro tri godine kansije. Trenutno na ovom gradilištu ima još 43.754 eura vrijednosti nezavršenih radova.

Na saobraćajnici u Cacovu, čija je fazna izgradnja počela još daleke 2016. godine, ostalo je da se završi još oko 310.000 eura vrijednosti radova na trećoj fazi, čime bi konačno ta ulica dužine nepunih 400 metara, bila završena i stavljena u saobraćaj.

”Probleme s nerealizacijom investicija u Donjoj Lastvi i Cacovu na kojima je “T-construction” izvođač, koji traju skoro dvije godine, naslijedili smo od bivše gradske DPS-SD-HGI uprave. Izvođač radova je prekršio sve dogovore. Mi smo uvažavali izvođača pokušavajući da s njime razgovaramo, nađemo zajedničko rješenje, ali to očigledno više ne ide. Stoga su ugovori sa “T-constructionom” za Donju Lastvu i Cacovo raskinuti. Ovih dana očekujemo konačan izvještaj o presjeku stanja izvedenih radova, kako bismo mogli raspisati novi tender za izbor drugog izvođača koji će nastaviti i završiti posao”, rekao je Arsić, navodeći da su zbog toga od “T-constructiona” za projekat u Donjoj Lastvi već naplaćeni penali, a obračunavaju se i penali za investiciju u Cacovu.

Takav vid sankcionisanja nesavjesnih i nepouzdnaih izvođača prema kojima je Opština kao investitor ispoštovala sve svoje finansijske obaveze, a oni nisu ni izbliza realizovali više puta mijenjane dinamičke planove radova, se po prvi put dešava u Tivtu.

”Činjenica je da je nezavršavanjem poslova u ugovorenom roku napravljena velika šteta budžetu Opštine od strane ovog izvođača i zato će biti plaćeni penali jer vrijednost investicija raste s obzirom na promjenu cijena građevinskog materijala i ostalih inputa na tržištu”, kazao je Arsić.

Najavio je i raskid ugovora s kompanijom “Erlang” koja nije ispoštovala ugovorene rokove ni dinamički plan realizacije obalnog šetališta na Belanima gdje radovi već duže vrijeme bukvalno stoje i ništa se ne radi. Zbog toga se kasni i s početkom druge faze radova na Belanima vrijednim preko pola miliona eura za koje je Opština već obezbijedila sredstva u budžetu. Arsić zbog ovakvog neodgovornog ponašanja poslovnih partnera koji su svojevremeno na tenderima lokalne uprave Tivta dobili ove poslove, najavljuje i drastičnu promjenu odnosa Opštine prema građevinskim kompanijama koje su se pokazale kao nesavjesni i nepouzdani partneri.

”Modalitet, kojim ćemo da se vodimo ubuduće, je da ti izvođači više nikada neće moći da u Opštini Tivat dobiju ovakve ili slične poslove. I time ćemo, kako i zakon nalaže, završiti posao jer su raskidom ugovora stavljeni na crnu listu i više im nikada neće biti dozvoljen rad u Tivtu na projektima čiji je investitor lokalna uprava”, naglašava Arsić.

Pored ove dvije kompaniije s kojima su ugovori već raskinuti, to će se uskoro najvjerovatnije desiti i trećem izvođaču - podgoričkoj firmi “Civil Engineer” koja za Opštinu Tivat gradi novu MR 2 pristupnu saobraćajnicu za kompleks Luštica Bay u Krtolima s novom raskrsnicom - kružnim tokom koji će je spojiti s postojećom MR 1 i saobraćajnicom Radovići - Plavi horizont.

”Civil Engineer” koji je u drastičnom kašnjenju s realizacijom ove investicije u koju lokalna uprava Tivta ulaže preko 1,1 milion eura, je posljednjim dinamičkim planom obećao da će kružni tok završiti do 10. maja, a čitavu MR 2 saobraćajnicu do 29. juna. To se međutim, nije desilo, pa građani i turisti koji odlaze na jednu od najljepšiih i najvećih plaža u opštini Tivat, Plavi horizont u uvali Pržna, automobilima prelaze preko gradilišta novog kružnog toka koji je još sav raskopan, neasfaltiran i bez u potpunosti postavljenim ivičnjacima.

”Civil Engineer” je čelnicima Tivta sada, navodno, obećao da će raskrnica biti u potpunosti završena do kraja ovog mjeseca, ali je to malo vjerovatno da će se desiti, pa će i ugovor s njima vjerovatno biti raskinut i toj kompaniji naplaćeni penali.

”Dobijamo redovne izvještaje nadzora, ali i pored velikih pritisaka ti radovi se ne privode kraju. Mislim da će do kraja ovog mjeseca, kada i taj novi dinamički plan koji je izvođač dostavio za završetak poslova predviđa završetak posla, ugovor biti raskinut i njima će biti naplaćeni izuzetno visoki penali”, podvukao je Arsić.

On je istakao da se kasni i s radovima na ostatku trase MR 2, pa tako još nisu postavljeni ni gaboni koji su već odavno isporučeni na gradilište.

”Ljudi iz “Civil Engineera” su vrlo neozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazi Opština kao investitor i u koju su ovakvim svojim neodgovornim odnosom prema povjerenom im poslu, doveli i nas i sve druge subjekte kojima je ta saobraćanica u Krtolima od vitalnog značaja. Međutim, krajem ovog mjeseca ćemo završiti i taj presjek stanja i nadam se da ćemo nakon toga, naći pravu firmu s kojom ćemo uspjeti da završimo ovaj posao”, kazao je potpredsjedsnik tivatske opštine.

Inače, od brojnih građevinskih kompanija koje su proteklih nekoliko godina dobijale poslove na tenderima Opštine Tivat, kao ubjedljivo najpouzdanija i najozbiljnija u smislu poštovanja rokova i kvaliteta izvedenih radova, iskustveno se pokazala podgorička kompanija “Bemax”, te nakon nje, firma “Asfalt beton gradnja” iz Podgorice.

Bonus video: