"ACG za sada odijeliva izazovima s kojima se suočavaju evropski aerodromi usljed hroničnog nedostatka kadra"

Crna Gora je, kako su naveli, tokom prošle godine, izborom Jandreoskog za člana borda Međunarodnog savjeta aerodroma Evrope, "prvi put obezbijedila svoje mjesto u ovoj prestižnoj međunarodnoj organizaciji"

660 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Aerodromi Crne Gore
Foto: Aerodromi Crne Gore

Aerodromi Crne Gore (ACG) za sada odolijevaju izazovima sa kojima se suočavaju evropski aerodromi uslijed hroničnog nedostatka kadra zbog čega se svakodnevno otkazuju letovi širom kontinenta. Ipak, moramo biti svjesni da smo karika u globalnom lancu, zbog čega moramo biti oprezni.

Kako je saopšteno iz ACG, to je zajednička poruka izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Gorana Jandreoskog i zamjenika izvršnog direktora Petra Radulovića, koji učestvuju na 32. godišnjoj Generalnoj skupštini i kongresu Međunarodnog savjeta aerodroma Evrope (ACI) na sjednici koja se održava u Rimu.

Crna Gora je, kako su naveli, tokom prošle godine, izborom Jandreoskog za člana borda Međunarodnog savjeta aerodroma Evrope, "prvi put obezbijedila svoje mjesto u ovoj prestižnoj međunarodnoj organizaciji."

Dodaju da se u Rimu govori o "raznovrsnim temama, od nove stvarnosti u odnosima aerodroma i avio kompanija, preko refleksije rata Ukrajini do dekarbonizacije u avioindustriji."

U saopštenju navode da delegacija ACG "pomno prati stanje na aerodromima u Evropi i ravnopravno učestvuje u donošenju odluka značajnih za evropske aerodrome."

“Dinamika posljednjih dešavanja u vazdušnom saobraćaju na globalnom nivou konstantno nameću nove izazove koji zahtijevaju sinhronizovanu reakciju. Posljednja dešavanja u vezi sa hroničnim nedostatkom kadra, uslovljena prvenstveno masovnim otkazima tokom pandemije COVID 19 dovela je do velikih komplikacija na svjetskim aerodromima. Svakodnevno se letovi otkazuju, aeodromi nemaju dovoljno osoblja da dočekaju putnike… Aerodromi Crne Gore za sada odolijevaju tim izazovima. Ipak, moramo biti svjesni da smo karika u globalnom lancu, zbog čega moramo biti oprezni”, rekao je Jandreoski, piše u saopštenju.

Generalna skupština ACI u Rimu okupila je, kako navode, "najznačajnije predstavnike vazduhoplovstva na međunarodnom nivou": predsjednika ACI Evrope, Havijera Marina, izvršnog direktora ACI Evrope, Oliviera Jankoveca, ministra infrastrukture i održive mobilnosti Italije, Enrika Đovaninija, generalnog direktora Direktorata za mobilnost i transport EU, Henrika Hololeia…

ACI je organizacija koja unapređuje zajedničke interese evropskih aerodroma i promoviše profesionalnu izvrsnost i efikasnost.

Bonus video: