Ako dobije potrebne dozvole Air Montenegro će dovodi Saudijce umjesto Flynasa

Nacionalna avio-kompanija od 18. jula uvodi čarter letove na relaciji od Rijada do Podgorice

10292 pregleda 9 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro (AM) 18.jula uvodi čarter letove na relaciji od Rijada do Podgorice.

Potvrđeno je to “Vijestima” iz AM uz napomenu da pribavljaju sve potrebne dozvola vlasti Saudijske Arabije i Crne Gore za ove čarter letove.

”U toku smo potpisivanja ugovora o čarter saobraćaju za 2022. godinu sa turoperatorom “Hejozati travel and tourism” iz Dubaija. Taj ugovor podrazumijeva realizaciju jednog leta sedmično tokom ljeta na relaciji Podgorica-Rijad-Podgorica od 18.jula. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti isve potrebne dozvole i nadamo se da ćemo na obostrano zadovoljstvo uspjeti da povezemo Crnu Goru sa ovim važnim tržištem”, kazali su u kompaniji.

Air Montenegro će uspostavljanjem ove linije nadoknaditi djelimično izostanak najavljivanih sezonskih redovnih letova na relaciji Rijad-Tivat, a na kojima je od početka juna do 30. septembra, trebala da saobraća saudijska niskobudžetna kompanija Flynas. Dolazak Flynasa najavili su bili iz Aerodroma Crne Gore (ACG), ali ova kompanija uopšte nije bila stavila u prodaju karte za ovu liniju, niti je reklamirala Crnu Goru kao destinacija ka kojoj će letjeti. Umjesto njihovog prvog aviona koji je na aerodromTivat trebalo da sleti 1. juna, iz ACG je tog dana je saopšteno da je “Flynas zbog sopstvenog hroničnog nedostatka aviona i osoblja s kojim se suočava kompletna avio industrija, privremeno odložila početak letova iz Rijada za Tivat.

”Kada su otkazani letovi iz Saudijske Arabije, i pored definisanog plana saobraćaja za ovu sezonu, tražili smo rješenje kako bi se putnicima i turistima sa tog tržišta omogućilo da dođu u Crnu Goru tokom ove ljetnje sezone. Treba napomenuti da je jedini mogući termin za realizaciju letova u periodu van zvaničnog radnog vremena Aerodroma Podgorica, koji je iskazali volju da nam izađu u susret, svjesni koliku važnost imaju ovi letovi za obje kompanije i državu “, kazali su iz AM.

Džavni avio-prevoznik će za Rijat letjeti avionom tipa “airbus A320” kojeg je ovog ljeta zakupio od hrvatskog operatera Trade Air, upravo radi podmirenja potreba čarter saobraćaja i za letove na udaljenijim relacijama koje su izvan operativnog dometa dva AM-ova regionalna mlaznjaka tipa “embraer E-195”.

Vlada je 26. maja odlučila da vize za državljane Saudijske Arabije privremeno ukine od 1. juna do 30. septembra.

Od 19. jula letovi ka Egiptu

AM je potvrdio “Vijestima” da će od 19. jula uspostaviti i čarter liniju sa tržištem sa kojeg do sada nije bilo direktnih avio-veza sa Crnom Gorom – Egiptom. Iznajmljeni “airbus A320” letjeće jednom nedjeljno na ruti Kairo-Podgorica. Iz kompanije su objasnili da su inicirala da Vlada uvede privremeni bezvizni režim za državljane Egipta, što je urađeno na sjednici Vlade prošlog petka. To je bio i uslov da AM potpiše ugovor sa zakupcem, odnosno, turističkomm agencijom koja će dovoditi Egipćane u Crnu Goru i da potvrdi početak letova iz Kaira za 19. jul.

Primjer u kome je AM u kratkom roku umjesto Flynasa “uletio” u posao sa Saudijcima, odnosno inicirao stvaranje administrativnih predulova za čarter letove iz Egipta, dokazi su koliko je nacionalna avio-kompnaija bitna za Crnu Goru koja u najvećoj mjeri “živi” od turizma za koji su avio-konekcije presudna stvar.

”Kroz ostvarene saradnje sa glavnim evropskim i svjetskim turoperatorima, osim redovnih i sezonskih linija, AM realizuje i brojne čarterletove, koji će biti od velikog značaja za turističku sezonu, ali i za period predsezone i postsezone. Vjerujemo da na ovaj način možemo značajno doprinijeti pozicioniranju Crne Gore na turističkoj mapi i dugoročno razviti nova tržišta koja imaju veliki potencijal. To su tržišta iz kojih očekujemo sve veće interesovanje za Crnu Goru u narednim godinama, a AM će kao i sada biti uvijek spreman da pruži direktnu avio-povezanost kada god za to postoji zajednički strateški cilj”, rekli su u kompaniji. - rekli su “Vijestima” iz kompanije, dodajući da ove godine planiraju čarter letove i iz više drugih gradova.

Linija Tel Aviv-Podgorica je počela od 10. aprila jer im je bio cilj da uvedu što više letova i u periodu predsezone, a do kraja sezone planirana su dva leta sedmično za taj izraelski grad.

”Jerevan može biti značajno tržište koje želimo da razvijamo, a ovog ljeta letjećemo dva puta sedmično od 27.juna. Čarter letovi iz Bratislave planirani su jednom nedeljno od 30. juna. Prvi čarter let iz Katovica smo realizovali 16. juna i po planu će se saobraćaj nastaviti jednom nedjeljno. Većina planiranih čarter linija će se realizovati avionom “airbus A320” koji ima 180 sjedišta. Kada smo pripremali plan letjenja i destinacija za ovu sezonu, pored velikih promjena na evropskom i globalnom tržištu, imali smo u vidu i izraženu sezonalnost našeg tržišta. Zakup aviona većeg kapaciteta se pokazala kao ispravna odluka jer nam daje mogućnost da dovedemo veći broj turista i razvijamo nova tržišta”, kazali su u kompaniji.

Nastaviće borbu za putnike iz Istanbula sa Turkish Airlinesom

Iz kompanije nije konkretno odgovorili na pitanje “Vijesti” kakav im je prosječan popunjenost aviona (load factor) na letovima iz Tivta i Podgorice, od kada je uz podgorički, na liniji za Istanbul i iz Tivta počela da leti i turska nacionalna avio - kompanija Turkish Airlines (TK).

TK ovog ljeta ima 11 sedmičnih rotacija iz Podgorice za Istanbul, a tri iz Tivta za koji su najavili da im je to malo i da žele povećati broj letova ka ovom gradu.

AM koji je liniju od Tivta do Istanbula sam započeo prošle godine i do sada je razvijao do mjere da ovog ljeta na njoj saobraća svakodnevno, ali je na toj za njih značajnoj relaciji, voljom menadžmenta ACG i Minisarstva kapitalnih investicija koje je dalo dozvole TK-u da leti za Tivat, dobio jaku konkurenciju.

”Prepoznali smo veliki potencijal ovog tržišta koje smo razvijali tokom cijele godine. Očekujemo značajno veći broj putnika tokom ljetnjih mjeseci zbog čega smo uveli svakodnevne letove iz Tivta, dok smo prvi put ove godine uveli i letove iz Podgorice. Broj letova tokom i nakon sezone zavisiće od potražnje i drago nam je da dvije kompanije koje saobraćaju na istoj ruti mogu biti zadovoljne popunjenošću aviona, što će biti značajno za ovu ljetnju turističku sezonu. Bilježimo i dalje veliko interesovanje za ovu liniju, vjerujemo da će se tako nastaviti, ne samo ljetos, već i tokom cijele godine”, kazali su iz AM.

Oni nijesu naveli precizne brojke o popunjenosti aviona, ali nezvanični podaci govore da za sada AM uspijeva da postigne dobre rezultate, jer su na primjer poslednja dva leta iz Podgorice za Istanbul sa iznajmljenim avionom bili popunjeni sa 165 i 175 putnika.

Bonus video: