Opština Mojkovac će ubuduće forsirati stočarstvo

Opština Mojkovac planira promjenu načina podrške razvoju poljoprivrede

1922 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Ovogodišnja podrška poljoprivredi iz mojkovačkog budžeta je 135.000 eura i usmjerena je, uglavnom, na biljnu proizvodnju. U Opštini ocjenjuju da bi to trebalo mijenjati i kada je riječ o iznosu, al i i fokusu na pojedine grane poljoprivrede. Namjeravaju, kako je “Vijestima” kazala koordinatorka Službe za poljoprivredu Tatjana Simić, da fokus bude na stočarstvu.

”Svakako da ta sredstva moraju biti veća, ako za to bude mogućnosti. Budžetom za 2022. godinu ova su sredstva uglavnom usmjerena na biljnu proizvodnju, čime je razvoj stočarstva zanemaren. Zbog toga u narednoj godini akcenat treba usmjeriti ka povećanju stočnog fonda u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, a isto tako pomoći zainteresovanim držaocima suprasnih krmača”, najavljuje Simić.

Proizvodnja hrane, bilo biljnog ili animalnog porijekla, trebalo bi, kaže ona, da bude prioritet domaćinstava sjeverne regije Crne Gore, pa i Mojkovca. Vlada i Opština, sugeriše ona, trebalo bi da u narednom periodu značajna sredstva usmjere ka infrastrukturnim projektima, prvenstveno uređenju putnih pravaca ka selima i od sela prema katunima na Bjelasici, Sinjajevini i Prošćenskim planinama.

”Urušeni, zapušteni, odnosno veoma loši putevi, jedan su od razloga zbog kojeg su naši katuni u Crvenoj Lokvi ostali bez ijednog domaćina. Sve to uprkos činjenici da su blagodeti i ljepote te planine neprocjenljive”, podsjeća koordinatorka Službe za poljoprivredu.

Agrobudžet za ovu godinu obuhvaćenu su 22 oblasti. Najviše, oko 30.000 eura opredijeljeno je za podršku podizanju i opremanju voćnih zasada. Subvencije za nabavku motornih kosačica iznosile su 17.500, a izrada dokumentacije za IPARD projekte 15.000 eura. Ostale oblasti podržane su iznosima od 2.000 do 8.000 eura.

Bonus video: