Predstavnici revizorske kuće na sjednici Savjeta RTCG: Ovdje smo zbog odgovornosti prema građanima

"Smatramo da nije ni trebalo da prisustvujemo ovome. Došao sam da ispoštujem potpredsjednicu Savjeta Marijanu Camović Veličković, koja je ovdje u surovoj manjini"

8337 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta RTCG, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Savjeta RTCG, Foto: Luka Zeković

Gosti na sjednici Savjeta Radio-televizije Crne Gore danas su bili i predstavnici revizorske kuće VM KOD Vesko Milačić i Nikola Peković.

Kako su "Vijesti" ranije pisale, sa tom revizorskom kućom RTCG je raskinula ugovor tvrdeći da nijesu ispoštovali rokove, dok su revizori u dopisu, u koji je redakcija imala uvid, naglasili da su više puta tu medijsku kuću upozoravali da im ne dostavlja tražena dokumenta na vrijeme.

Milačić je tokom sjednice Savjeta kazao da je “valjda sve jasno iz dopisa”.

"Smatramo da nije ni trebalo da prisustvujemo ovome. Došao sam da ispoštujem potpredsjednicu Savjeta Marijanu Camović Veličković, koja je ovdje u surovoj manjini, ali i zbog odgovornosti prema građanima. Vi ste nas pozvali da razgovaramo, što znači da to više nije povjerljivo", kazao je Milačić.

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević kazao je da Savjet kao rukovodeće tijelo Javnog servisa "nema dodirnih tačaka" sa revizorima.

"Pozvali smo vas na predlog i zahtjev gospođe, koju ste došli da ispoštujete“, kazao je Drljević.

Milačić je ukazao na to da su "vidjeli priču da su izmijenjeni bilansi", da se radi o značajnim promjenama.

"...Da je revizija drugih bilansa u odnosu na one koje smo mi radili. Mi smo vama poslali dopis, naša je dužnost, pošto se radi o javnom preduzeću. Naše revizorske izvještaje dostavljamo Savjetu, jer je on dužan da ih razmatra. Bili smo dužni da komuniciramo sa Savjetom kada je došlo do problema, što smo mi i uradili. Obavijestili smo Savjet, pa smo slali urgenciju“, naveo je Milačić.

Savjet RTCG
foto: Miljana Kljajić

Istakao je da su "prve informacije vidjeli u medijima 13. juna kada je bila sjednica Savjeta".

Milačić je ponovio navode revizorske kuće iz dopisa članovima Savjeta, a koji su „Vijesti“ ranije objavile.

Povezani članci

18. Jun 2022.

Revizori od RTCG dokumenta dobijali na kašičicu

Milačić je pojasnio da raskid ugovora ne može da inicira direktor, već prema Zakonu o javnom emiteru, to može da uradi samo Savjet.

Kazao je i da im je na sastanku koji su bili imali sa Drljevićem i članom Savjeta Filipom Lazovićem, predsjednik Savjeta rekao da nije bio upoznat sa tim da je izdat nacrt izveštaja, već da je samo raskinut ugovor.

Drljević je na to odgovorio da je „danas pozvan drugim povodom“.

“Sve dopise smo naslovljavali svim članovima Savjeta”, istakao je Milačić.

Goran Rakočević iz finansijske službe RTCG pročitao je dopis koji je poslat VM KOD, u kojem ih obavještavaju o raskidu ugovora zbog neispunjenja ugovornih obaveza.

“Nacrt izvještaja je bilo potrebno dostaviti do 30. marta, a konačan izvještaj do 30.aprrila. Kako VM KOD nije ispunio obaveze, raskinut je ugovor. Ono što je ugovoreno nije ispunjeno, nemamo šta više da dodamo, situacija je jasna”, kazao je on.

Camović Veličković je kazala da je medijima, na njihovo interesovanje, dala dopsi, „zbog svoje moralne odluke da ne prećutim šta se ovdje dešava“.

"Sve ovo što sada govorimo je uzaludno i zakašnjelo“, naglasila je ona.

Član Savjeta Filip Lazović kazao je da "postoje dvije strane priče".

"Neću se mnogo uključivati u to. Na opasku da je Savjet trebalo da raskine ugovor sa revizorom, raskida ga onaj koji ga je zaključio. Mislim da nema tu ništa sporno. Savjet određuje revizora po proceduri, onda se dalje procesuira kroz mandat direktora. Moze se zaključiti da je menadžment postupao na određeni način, imajući svoje legitimne stavove. Ovdje se priča ne mora zaustaviti, pa čak i protiv članova Savjeta kao sto je Milačić najavio. Savjet je radio odabir prvorangiranog, pa drugorangiranog“, kazao je on.

Direktor RTCG Boris Raonić naveo je da Zakon o javnim nabavkama predviđa način raskida ugovora.

"Drago mi je što smo vidjeli da Camović Veličković nastupa samostalno, ovakav način rada nije u skladu sa zakonom. Ključno je priča o mijenjanju finansijskih iskaza.Mijenjanje iskaza je najnormalnija stvar, nije nikakva nezakonitost. Ukoliko nesto novo saznamo, opet ćemo ga mijenjati kako bi bio ispravan. Nisam zadovoljan kako su pravna i finansijska služba komunicirale“, kazao je on.

Milačić je pitao zašto ugovor nije raskinut 1. aprila, nego se čekao maj.

"Raskidanje ugovora sa revizorom ne može naprasno da se desi. Mi smo nakon ovoga iznijeli konačan izveštaj, ali smo rekli da niko ne smije da koristi nas autorski rad. Nemamo informacije je li korišten ili ne. Javni interes je u pitanju i osjećamo se iskorišćeno. Ni revizorski odbor nam nije nista odgovorio. Moramo dobiti neke odgovore da bismo znali kako da idemo dalje“, naglasio je on.

Camović Veličković je odgovorila da treba da se “pozdrave sa odgovorom odmah”.

Raonić tvrdi da nijedan nalaz iz nacrta revizorskog izvještaja VM kKOD nije korišćen.

"Ono što smo čuli je da je Camović Veličković proslijedila medijima, pa možete nju da tužite. Revizorski odbor se sastajao nekoliko puta, to su najveći autoriteti u struci. Ne bi stali iza nekog posla koji nije zakonit“, kazao je on.

Camović Veličković nikada "Vijestima" nije dostavila nacrt izvještaja VM KOD, već dopis upućen članovima Savjeta, kao odgovor na optužbe iznešene na sjednici 13. juna.

Bonus video: