Šehović: Vrtić na Starom aerodromu i srednja škola u Golubovcima do sredine 2018.

Šehović je kazao da će škola u Golubovcima, za čiju izgradnju će biti uloženo 4, 5 miliona eura, moći da primi oko 750 učenika
4 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.10.2017. 12:55h

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da će vrtić na Starom aerodromu i Srednja stručna škola u Golubovcima biti završeni u prvoj polovini naredne godine.

Izgradnja vrtića, koji će moći da primi 343 djece, započeta je u martu prošle godine, a investicija je vrijedna 2, 7 miliona eura.

Šehović je kazao da će škola u Golubovcima, za čiju izgradnju će biti uloženo 4, 5 miliona eura, moći da primi oko 750 učenika.

"Dobili smo uvjeravanja da se radovi, uz sitne korekcije, odvijaju planiranom dinamikom, te očekujemo završetak i tog objekta u prvoj polovini naredne godine", kazao je Šehović nakon obilaska vrtića na Starom aerodromu, škole u Golubovcima i Resursnog centra “Podgorica” čije prostorije treba da budu adaptirane za potrebe JPU “Đina Vrbica”.

On je istakao da će narednih dana biti raspisan tender za izvođenje radova za vrtić u Tuzima, da je gotovo idejno rješenje za vrtić u Bloku 6 i da aktivnosti na raspisivanju konkursa za pripremu projektne dokumentacije za osnovnu školu u Tološima se takođe privode kraju.

Šehović je istakao da ukupna vrijednost svih započetih projekata u oblasti obrazovanja na nivou Glavnog grada iznosi preko 20 miliona eura.

Ističući da je zadovoljan sporazumom o ustupanju na korišćenje i adaptaciju paviljona Reusrsnog centra za potrebe JPU “Đina Vrbica” , Šehović je istakao da se narednih dana može očekivati završetak radova na adaptaciji. U okviru tog objekta će, kako je kazao, moći da se smjesti preko 200 djece, što će značajno rasteretiti predškolske ustanove u Podgorici.

"Ozbiljno razmatramo i model nadogradnje postojećih vrtića na Zabjelu i u Momišićima. Ukoliko se sve bude završilo planiranom dinamikom, mi ćemo već do kraja 2018. stvoriti preduslove za smještaj 1.600 djece u vrtićima samo po osnovu kredita koji je 2014. godine dogovoren za Bankom za razvoj Savjeta Evrope.

Uz pomenute adaptacije i nadogradnje, taj broj će biti veći", istakao je Šehović.

On je istakao da sve aktivnosti koje su sprovedene na izgradnji novih, dogradnji, proširenju i generalno optimizaciji obrazovno-vaspitnih objekata i uslova u kojima borave učenici potvrđuje da je Vlada obrazovanje stavila u vrh svojih prioriteta.

U planu izgradnja vrtića u Siti kvartu

Šehović je kazao da je Ministarstvo kandidovalo projekat izgradnje novog vrtića u Siti kvartu, jer su svjesni da je neophodan novi objekat u tom dijelu grada.

"Očekujem da ćemo u komunikaciji sa Glavnim gradom stvoriti preduslove za izgradnju tog vrtića...Za naredni period ćemo analizirati da li je potrebna i nova investicija u školu u okviru Siti kvarta", istakao je Šehović.

On je kazao da će pitanje oko dobijanja upotrebne dozvole za vrtić "Zvjezdani vrt" u Golubovcima biti riješeno u narednom periodu, navodeći da se prethodna uprava JPU "Đina Vrbica" time nije bavila na kvalitetan način, za razliku od nove koja je krenula sa rješavanjem tog pitanja.

"Najvažnije je da djeca borave u sigurnom ambijentu i da je to objekat koji je rađen u skladu sa svim savremenim standardima...", rekao je Šehović.

Bonus video: