Mobilni saobraćajni poligon za edukaciju osnovaca

„Poligon se sastoji od maketa pješačkih prelaza, trotoara, semafora, najčešće korišćenih saobraćajnih znakova i jedne raskrsnice. Istakla bih veliku pomoć Prve srednje stručne škole kada je u pitanju izgradnja ovog poligona"

3145 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Alfa centar
Foto: Alfa centar

Osnovna škola „Braća Labudović“ iz Nikšića je zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) „Alfa centar“ dobila prvi mobilni saobraćajni poligon za edukaciju djece, koji je namijenjen učenicima od prvog do trećeg razreda.

„Poligon se sastoji od maketa pješačkih prelaza, trotoara, semafora, najčešće korišćenih saobraćajnih znakova i jedne raskrsnice. Istakla bih veliku pomoć Prve srednje stručne škole kada je u pitanju izgradnja ovog poligona. Cilj ove edukativne akcije jeste da se najmlađi učesnici u saobraćaju upoznaju sa osnovama pravilnog ponašanja i učestvovanja u saobraćaju na praktičan način i u kontrolisanim uslovima“, kazala je Sara Đoković iz „Alfa centra“, koordinatorka pomenutog projekta.

Mobilni saobraćajni poligon je, kako je kazala, završna aktivnost projekta „Siguran korak“ koji su realizovali u saradnji sa Ministarsatvom kapitalnih investicija. U sklopu projekta realizovane su edukativne radionice za učenike trećih razreda osnovnih škola širom Crne Gore.

„Tu je i naša kampanja ’Pušti neka zvoni’ koja je usmjerena protiv upotrebe mobilnih telefona, kao i brojne akcije na terenu koje smo sproveli u saradnji sa Upravom policije. ’Alfa centar’ se od početka bavljenja ovom temom zalaže za edukaciju kako najmlađih tako i svih građana Crne Gore, pa ovo vidimo kao sjajan korak naprijed, nešto što će nam biti dugoročno rješenje i što će unaprijediti naše radionice za najmlađe učesnike u saobraćaju“, kazala je Đoković.

Istakla je odličnu saradnju sa OŠ „Braća Labudović“, koja je jedna od rijetkih škola koja ima saobraćajnu sekciju.

„Ovaj inovativni poligon je prvi ovakve vrste u Crnoj Gori i on je kruna saradnje između ’Alfa centra’ i naše škole. Na ovaj način škola ’Braća Labudović’ će biti divan primjer za otvorenu saradnju sa svim školama koje primjenjuju novine u obrazovanju i biće otvorena za inovacije i aktivno učešće u projektima pooput ovog koji doprinose osnaživanju saradnje sa NVO sektorom, prvenstveno sa ’Alfa centrom’ a sve sa ciljem edukacije djece i njihove bezbjednsti kao najmlaćih učesnika u sapobraćaju“, kazala je direktorica škole Jadranka Albijanić.

Ona se zahvalila „Alfa centru“ na vrijednoj donaciji i uručila im zahvalnicu. Saobraćajni čas za grupu osnovaca iz škole „Braća Labudović“, prilikom predaje mobilnog saobraćajnog poligona, održaali su službenik nikšićkog Centra bezbjednosti Slobodan Musović i Sara Đoković.

Bonus video: