Kajak je opet u modi

U subotu će, u dva termina, za iste polaznike, na jezeru biti održana jednodnevna škola kajaka za djecu i omladinu kojom će rukovoditi Srđan Vuković, licencirani kajak instruktor

4775 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Park prirode (PP) „Piva“ odlučio je da nakon deset godina obnove kajakašku regatu na Pivskom jezeru. U subotu će, u dva termina, za iste polaznike, na jezeru biti održana jednodnevna škola kajaka za djecu i omladinu kojom će rukovoditi Srđan Vuković, licencirani kajak instruktor.

Kako su iz PP saopštili, svi prijavljeni za časove kajakinga moraju biti dobri plivači, a djecu mlađu od 14 godina mora da prijavi jedan od roditelja. Obezbijeđeni su kajaci (jednosjedi i dvosjedi) sa veslima i prslucima.

„Plan nam je, nakon ovoga, da u jednom od narednih vikenda organizujemo i vožnju kajacima po jezeru uz učešće polaznika ove škole, ali i sa članovima kajakaških klubova iz drugih gradova, i nadamo se da je ovo samo početak jedne fine priče i promocije kajakaštva na Pivskom jezeru“, poručili su iz PP „Piva“.

Podsjetili su da Pivsko jezero, koje je dugo 42 kilometra, najveće vještačko jezero u Crnoj Gori i najveći rezervoar pitke vode na Balkanu, pogodan za ribolov, kupanje, kao i za razne sportove na mirnim vodama. Kajak je jedan od tih sportova.

Prije deset godina je na Pivskom jezeru održana promotivna kajakaška regata, a promoteri rekreativnog i sportskog turizma na mirnim vodama bili su kajakaši iz Podgorice (iz klubova „Morača“ i „Eskimo“), Mojkovca, Foče i Trebinja. Tada je oko 20 kajaka, dvosjeda i jednosjeda, vozilo rutu od Rosulja do Kućarišta, dugu pet kilometara.

Bonus video: