Divljač čuvati, ali i spriječiti da pravi štete

”Svakodnevne su štete od medvjeda u svim djelovima lovišta tako da je do sada prijavljeno više od deset šteta na pčelinjacima gdje su uništene košnice”, saopštio je “Vijestima” sekretar lovačkog društva Boško Nikčević

2030 pregleda 0 komentar(a)
Medvjet - simbol očuvane prirode, Foto: NP Biogradska gora
Medvjet - simbol očuvane prirode, Foto: NP Biogradska gora

Lovačko udruženje “Dr Zoran Kesler” iz Nikšića u posljednja dva mjeseca bilježi pravu ekspanziju prijavljenih šteta u lovištu koju su počinili medvjedi i vukovi. Iz tog udruženja su saopštili da ih raduje, ali i u isto vrijeme zabrinjava ogromni porast populacije iz reda zvijeri, naročito medvjeda i vukova, koji su nekolicini domaćinstava napravili materijalnu štetu.

”Svakodnevne su štete od medvjeda u svim djelovima lovišta tako da je do sada prijavljeno više od deset šteta na pčelinjacima gdje su uništene košnice”, saopštio je “Vijestima” sekretar lovačkog društva Boško Nikčević.

On naglašava da je opšte poznato da je medvjed strogo zaštićena vrsta i da sve metode koje mogu da preduzmu u tim slučajevima su kratkog daha i neefikasne jer se jedinke vrlo brzo naviknu na zvuk koji ih plaši i više ne reaguju na njega.

”Društvo ako ima uslova za naknadu štete, koji su definisani zakonom, vrlo često ima velike finansijske gubitke i to po nekoliko hiljada eura, što je za nas ogroman izdatak”, naglašava Nikčević.

Štete, kako kaže, ne prave samo medvjedi, već su i u ovom periodu godine, veoma aktivni i vukovi, a on dodaje i da domaćinstva ne prijavljuju manje štete.

”Što se vukova tiče, u posljednja dva mjeseca, da ne govorimo o prošloj godini, u domaćinstvima Goranovića i Manojlovića na Goliji, kao i Kneževića na Krnovu, vukovi su zaklali preko 40 ovaca. Jedna ovca trenutno predstavlja veliku materijalnu štetu za nekoga ko živi od poljoprivrede. Najčešće se dešava da sitne štete od sitne stoke vlasnici uopšte ne prijavljuju ako stoka u tom momentu nije bila adekvatno obezbijeđena, pa je samim tim ovaj broj mnogo veći i za te štete uglavnom naknadno saznamo”, ističe naš sagovornik.

Ono što u isti mah zabrinjava, treba i sve one koji se bave zaštitom divljači i da raduje, ali upravo u tome jeste problem, jer po njegovim riječima te dvije stvari treba uskladiti, a za to su njima kao društvu potrebna veća ovlašćenja.

”Sa štetom se jako teško izboriti, ali nas ipak raduje veliki broj populacije divljači iz reda zvijeri u našem lovištu. Populacija mrkog medvjeda je na zavidnom nivou, u Evropi je skoro istrijebljen, a najveća mu je brojnost na Karpatima, pa na Dinaridima. Isti je slučaj i sa vukom koji je potpuno nestao u većini evropskih zemalja. Nažalost, u ovom slučaju štete od divljači najbolje pokazuju brojnost medvjeda i vukova, i trud da se dobro gazduje lovištem. S obzirom da Crna Gora ima najmanje lovnih dana u Evropi, to su samo nedjelja i praznici, apelujemo da se pod hitno uradi nešto po pitanju subote kao redovnog lovnog dana što se već nalazi u zakonskoj proceduri, kako bi i mi sami mogli efikasnije da radimo i djelujemo”, apeluje on u ime društva.

Njihova želja je, kako je kazao, da u isto vrijeme zaštite koliko-toliko domaćinstva, a s druge strane, da u isto vrijeme sačuvaju postojeće brojno stanje divljači, a za to je potrebno poboljšati i njihove uslove rada.

”Do sada se to nije radilo na pravi način jer bi trebalo da smo bolje tehnički opremljeni da bi bili u mogućnosti da reagujemo kako treba, da bi s jedne strane broj šteta koje prave divljači smanjili, a takođe i istu tu divljač sačuvali. Postoji ogromna volja u našem Društvu za tako nešto, postoje i određeni načini i metode kako to izvesti na najbezbolniji način, ali nam je potrebna saradnja i ostalih nadležnih institucija osim Lovačkog saveza Crne Gore koji nam je pomagao. Mi smo veliko društvo, s tradicijom dugom više od stotinu godina i brojmo oko 700 članova. Prostorno smo sa 137.000 ha kvadratnih jedno od većih lovišta na Balkanu i samim tim su zbog veličine naši problemi veći i zato nam je i ovaj javni apel potreban da bi animirali sve koji nam mogu izaći u susret”, kazao je Nikčević.

Bonus video: