U Tivtu održana tradicionalana gasto-turistička manifestacija

"Cilj nam je da sačuvamo tradiciju, i da se upustimo u kreativnost, da izmišljamo jela i da pokažemo da žućenica može da zamijeni spanać ili blitvu"

4487 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragan Redžo
Foto: Dragan Redžo

Tradicionalna gastro-turistička manifestacija "Žućenica fest" okupila je na gradskoj rivi Pine u Tivtu, veliki broj posjetilaca - domaćih i stranih koji su došli da uživaju u brojnim raznovrsnim i maštovitim jelima na bazi autentične primorske divlje jestive trave - žućenice.

Ovogodišnji "Žućenica fest" bio je 18. po redu čime je ova popularna fešta alamaka ića, pića i muzike, postala punoljetna.

Po tradiciji, feštu je sinoć otvorio nastup Gradske muzike Tivta koji ju je odmah "obojio" u prepoznatljive mediteranske i primorske tonove.

Žućenica fest
foto: Dragan Redžo

"Žućenica fest" je kao i ranijih godina, priredila Organizacija žena Tivta, uz pokroviteljstvo Opštine i Turističke organizacije Tivta.

"Lijepo je vidjeti punu gradsku rivu, pune štandove, vrijedne ruke tivatskih žena, i svih onih koji su se odazvali pozivu i od žućenice napravili delicije. Period od 18 godina je dug, a u njemu je Žućenica fest uobličila gastro i turističku ponudu Tivta. Opština Tivat će uvijek podržavati Organizaciju žena Tivta i Žućenica Fest i nastojaćemo da se to unaprijedi koliko god je moguće", kazao je otvarajući manifestaciju gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

Žućenica fest
foto: Dragan Redžo

Prisutne je pozdravila i predsjednica Organizacije žena Tivat Blaženka Vučurović koja je uz tivatskog novinara, publicistu i gastronoma Maša Čekića, idejni tvorac manifestacije.

Žućenica fest
foto: Dragan Redžo

"Žućenica fest organizuje se već 18 godina, i jedna je od najljepših manifestacija u Tivtu. Iako je ove gdine bilo nešto manje učesnika, jela od žućenice bilo je zaista mnogo. Članice Organizacije žena su spremile brojna jela, ni same ne znamo tačan broj", kazala je Vučurović dodajući da su maštovita i raznovrsna jela od te autentične primorske divlje trave pripremile i članice Kola srspkih sestara Tivta, kuvarske grupe "Kavačka alamaka" iz Kavča i "Harklekin" iz Donje Lastve, te preduzeće "Koložunj", odnosno njegov turistički brod-restoran "Katica" porodice Čavor.

Žućenica fest
foto: Dragan Redžo

Manifestaciji su se pripremajući jela, priključile i žene iz Risna i Grblja.

"Žućenica se prvenstveno, priprema na nekoliko starih, autohtonih načina: žućenica kuvana sa jajima, sirova sa kuvanom krtolom, obavezno je tu i maslinovo ulje… Međutim, pored toga, ona se kao osnnova ili dodatak jelu, može pripremati na mnogo drugih načina što sve zavisi od kreativnosti i maštovitosti kuvara..", istakla je Vučurović ukazujući na brojna i raznovrsna jela od žućenice sa korištenjem mesa, ribe, školjaka, raznog povrća, riže i drugih sastojaka.

Žućenica fest
foto: Dragan Redžo

Žućenica, pokazalo se svih ovih godina trajanja festivala u Tivtu, može biti i osnovni sastojak slatkih jela, čak i sladoleda i koktela.

"Cilj nam je da sačuvamo tradiciju, i da se upustimo u kreativnost, da izmišljamo jela i da pokažemo da ta samonikla trava može da zamijeni spanać ili blitvu", istakla je Vučurović.

Žućenica fest
foto: Dragan Redžo

Nakon što su za vrlo kratko vrijeme, bukvalno poharali bogate i estetki uzuzetno lijepo garnirane pjadele sa izloženim jelima, posjetioci "Žućenica festa" su se uz vino i muziku, na Pinima zabavljali do duboko u noć.

Bonus video: