Univerzitet spremio novac za veće plate profesora

Državna ustanova će povećanje predviđeno Zakonom o zaradama u javnom sektoru, 1. jula isplatiti iz svog budžeta. Očekuju da će rebalansom državnog budžeta biti riješeno pitanje nedostatka novca za uvećane zarade profesorima

32105 pregleda 51 komentar(a)
Rektorat Univerziteta Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Rektorat Univerziteta Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Profesori Univerziteta Crne Gore 1. jula primiće veće plate, a to će biti finansirano iz redovnog budžeta te državne visokoškolske ustanove, saznaju “Vijesti”.

Skupština Crne Gore je proljetos na inicijativu potpredsjednice Branke Bošnjak usvojila izmijenjeni Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim su uvećani koeficijenti akademskom osoblju na UCG, ali i ljekarima.

Prema ranijim procjenama Upravnog odbora UCG, od 1. jula do kraja godine, za isplatu uvećanih zarada redovnim i vanrednim profesorima, kao i zaposlenima sa naučnim zvanjem, spoljne saradnike i kliničare potrebno je nešto više od 3,5 miliona eura.

Sa UCG su “Vijestima” nezvanično kazali da očekuju da će ovaj novac biti obezbijeđen kroz rebalans državnog budžeta, koji bi trebalo da bude u julu.

Ističu i da budžet UCG od 25,5 miliona nije dovoljan da isprati povećanje zarada.

Zakon predviđa da se redovnim profesorima plata povećava za 65,4 odsto, vanrednim za 71,5, a docentima za 65,3 procenta.

Podsjećaju i da su se nadležnim resorima obratili još početkom aprila u vezi sa nedostajućim sredstvima.

Kad je u pitanju usklađivanje Kolektivnog ugovora sa propisima, i menadžemnt i Sindikat UCG očekuju da će uskoro početi pregovori.

Sa UCG kažu da se radi o procesu koji uključuje i Sindikat i Vladu, odnosno resorno ministarstvo.

Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Univerziteta Crne Gore Mirko Knežević kazao je “Vijestima” da su pripreme u vezi sa izmjenama Kolektivnog ugovora, kad je ta organizacija u pitanju, počele još u mandatu bivšeg predsjednika Vukašina Zogovića.

Ističe i da su ranije održani inicijalni informativni sastancci sa socijalnim partnerima (UCG i Ministarstvo prosvjete).

”Sindikat UCG formirao je pregovaračku grupu i imali smo sastanak sa nadležnima. Očekujem da ćemo uskoro i otpočeti pregovore”, kazao je Knežević “Vijestima”.

I medicinari očekuju veće plate

Veću platu od 1. jula očekuju i ljekari. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje ranije je saopštavano da će i za to biti potrebna dodatna sredstva.

Kako je ranije u medijima objavljivano, ukoliko bude poštovan Zakon, plata ljekara supspecijalista trebalo bi da bude 1.500 eura.

Iz Sindikata doktora medicine ranije su kazali da novca za povećanje plata medicinarima ima, ali je pitanje na koji način će ga država raspodijeliti i šta su državni prioriteti.

Bonus video: