Nikšić: Testiranje i mjerenje osnovaca

Mjerenja i testiranja obavili su mr Ivan Vasiljević, doc. dr Milovan Ljubojević, doc. dr Danilo Bojanić, mr Jovan Gardašević, mr Rajko Milašinović, mr Marina Vukotić, mr Marija Bubanja i prof. Jadranka Pavićević
426 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2017. 12:12h

U sklopu "Dana nauke“ učenici od prvog do trećeg razreda iz Nikšića, Donjih Brezana, Herceg Novog i Podgorice, imali su priliku da saznaju kakve predispozicije imaju za bavljenje određenim sportskim disciplinama, ali i da im se izvrši procjena antropometrijskih parametara kao indikatora gojaznosti i deformiteta stopala. Testiranje i mjerenje obavili su profesori i saradnici sa nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

"Testiranje se odnosilo na identifikaciju, odabir, karakterizaciju i usmjeravanje ka određenim sportskim disciplinama, u cilju što kvalitetnije i efikasnije selekcije budućih sportista. Na Tanita vagi određivali smo procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti”, kazao je koordinator mr Ivan Vasiljević.

Ono što je jako bitno tokom testiranja rađena je i plantarna analiza stopala na instrumentu koji se zove podoskop i primjećeno je da kod određenog broja djece postoji deformitet stopala pa je njihovim nastavnicima savjetovano da sa učenicima rade odgovarajuće vježbe kako bi se pomenuti deformiteti korigovali.

"Procjenjujemo da li je riječ o udubljenom, ravnom ili normalnom svodu stopala. To je jako bitno za djecu ovog uzrasta. Suficijencija ligamenata i tetiva može se korigovati vježbama, ali kada već zahvati koštani sistem onda je jako teško iskorigovati određeni tjelesni deformitet“, kazao je Vasiljević.

Pored njega, mjerenja i testiranja obavili su doc. dr Milovan Ljubojević, doc. dr Danilo Bojanić, mr Jovan Gardašević, mr Rajko Milašinović, mr Marina Vukotić, mr Marija Bubanja i prof. Jadranka Pavićević.

Pored antropometrijskih mjerenja mališani su vršili testiranja brzine (trčanje 20 metara iz visokog starta), eksplozivne snage (skok udalj s mjesta), brzine frekvencije pokreta (taping rukom), repetitivne snage (podizanje trupa do sjeda) i eksplozivne snage gornjih ekstremiteta (bacanje medicinke).

Galerija

Bonus video: