Šinavatra ponovo traži legalizaciju betonskih građevina na ostrvu Sveti Nikola

Kompanija bivšeg tajlandskog premijera, treći put za godinu predala zahtjev za legalizovanje divlje izgrađenih betonskih građevina na ostrvu Sveti Nikola

10926 pregleda 3 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: BORIS PEJOVIC
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgoričke kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre predala je, treći po redu za godinu dana, zahtjev za legalizaciju divlje izgrađenih betonskih građevina na ostrvu Sveti Nikola, naspram Budve.

To je “Vijestima” potvrđeno u opštinskom Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj.

Najnoviji zahtjev uslijedio je nakon što onaj iz februara ove godine nije dobio zeleno svjetlo tog resora, jer Šinavatrina kompanija nije dostavila traženu dokumentaciju.

U najnovijem zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid traži se legalizacija 1.300 kvadrata bruto građevinske površine bespravnog objekta, odnosno neto 839 kvadrata.

Kako piše u zahtjevu, riječ je o prizemnom, poslovnom objektu, koji je završen i useljen i za koji se plaća porez, ali se ne navodi godina izgradnje.

Uz zahtjev je dostavljen elaborat premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta, kao i dokaz o zabilježbi bespravnog objekta u katastarskoj evidenciji.

Nakon što je Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj u februaru odbio zahtjev za legalizaciju oko 350 kvadrata divlje izgrađenog objekta na, kako ga mještani zovu, Školju kompanija “Global TS Montenegro” je sredinom marta podnijela novi zahtjev u kome je navela postojanje dva objekata - jednog od 726 kvadrata bruto površine i dugi 133 kvadrata.

Resorni sekretarijat je tražio dopunu zahtjeva, te ostavio rok od 30 dana da im se dostave nedostajuća dokumenta. Nakon što je istekao taj rok, kompaniji je dato novo produženje da se dostavi elaborat sa iskazanim bruto površinama objekata po etažama, fotografije svih fasada bespravnog objekta, dokaz o zabilježbi postojećeg objekta u katastarskoj evidenciji...

Firma najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo po Forbsu procjenjuje na više od milijardu, u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola na kome su već bili mimo dozvole izgrađene kamene prizemne zgrade. Šinavatra je za ovaj vrijedna komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Divlje objekte po ostrvu gradio je prvo prethodni vlasnik, beogradski biznismen i nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević, koji je davne 2007. prodao atraktivni dio ostrva Subotiću, upravo zbog, kako je tada naveo, opstrukcije državnih organa koji mu nijesu omogućili da realizuje svoje ambiciozne planove. Đorđević, koji je u Budvi bio vlansik čak tri atrativne nekretnine, hotela “Admiral”, stare zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva nadomak Staroga grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je na popularnim Havajima gradnju mimo dozvole. To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom ruši dio započete zgrade. To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj sa Školjićem, malim ostrvom, čime je preknuo plovni put i morske struje, izgradio veliku ponton, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je čak ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište. Državne službe kojim je rukovodio DPS to se nije svidjelo, pa je Đorđević te 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura.

Subotić je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke, a Đorđević je prodao i zgradu JRB biznismenu Draganu Brkoviću za tri miliona eura, dok je ruskim investitorima prodao i hotel “Admiral”.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Prostornim planom posebne namjene je predviđena urbanizacija ostrva - gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova i to upravo na dijelu koje je u vlasništvu “Global TS Montenegro”

Nakon što od doskorašnjeg ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića ni nakon pola godine nijesu dobili nikakav odgovor, Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva uputio je prije mjesec gotovo istovjetan zahtjev novoj ministarki Ani Novaković Đurović da njen resor pokrene postupak kako bi ostrvo Sveti Nikola sa Tunjom dobio status parka prirode, te se na njemu zabrani gradnja. Na dopis još nije odgovoreno

Bonus video: