Rakčević: Gradnja petlje na Smokovcu koštaće više od 30 miliona eura

"Pored povećane opasnosti od zagađenja rijeke Morače, izgradnjom petlje na Smokovcu bi se postavila trajna betonska prepreka strujanju sjevernog vjetra, kao najvažnije prečiščivača vazduha u Podgorici, pa i time značajno pogoršala mikro-klima", kazao je Rakčević
129 pregleda 24 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: Građanski pokret URA
Luka Rakčević, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 11.10.2017. 10:43h

Građanski pokret URA tvrdi da bi izgradnja petlje na Smokovcu mogla da košta više od 30 miliona eura zbog ekproprijacije i da zbog toga Glavni grad i nadležno ministarstvo moraju da nađu alternativno rješenje.

Odbornik URA u Glavnom gradu Luka Rakčević kazao je da na mjestu izgradnje petlje na Smokovcu, odnosno u Rogamima, zaseoku Rasi, ima preko 40 kuća sa pomoćnim objektima.

"Ima preko 30 hektara obradivog zemljišta, preko 5.000 korjena loze, stabala smokve, poslovnih prostora i podrazumjeva ekpsroprijaciju ogromnog plodnog zemljišta, isplatu izgubljenje dobiti”, kazao je Rakčević.

On je istakao da će URA Skupštini Glavnog grada predati inicijativu da na prvoj narednoj sjednici uputi poziv resornom ministarstvu za otvaranje dijaloga za pronalaženje boljeg rješenja, kako se petlja ne bi gradila u Rogamima.

"Obrađivač Prostorno urbanistog plana Podgorice (PUP), kao najvišeg planskog dokumenta, još 2013. je predstavio analizu dvije moguće lokacije - Smokovca i Strganice. Utvrđeno je da bi se petlja na Strganici gradila neuporedivo jeftinije, ekološki prihvatljivije rješenje bi bilo, pri čemu bi trasa auto-puta Beograd-Bar, nastavila trasom Dolovi-Gornje Mrke. Izgradnja na Strganici bi po tadašnjoj analizi obrađivača PUP-a bila čak 37 miliona jeftinija od trenutne ponude", kazao je Rakčević.

On je rekao da je Strganica gotovo nenaseljena i zapuštena.

"Nažalost, petlju na Strganici nije više moguće graditi, jer su iskopi tunela u već poodmakloj fazi. Zbog toga Skupština Glavnog grada mora utvrditi čija je odgovornost što se najviši planski dokumenti nijesu poštovali, zbog čega je uzrokovana šteta od više desetina miliona eura”, kazao je Rakčević.

On je rekao da bi sa druge strane, izgradnjom petlje na Smokovcu, odnosno zaseoku Rasi, došlo do trajnog uništenja tog prelijepog dijela Podgorice, koji bi svakoj normalnoj državi i odgovornom gradu predstavljao prostorni rezervat.

"Dok možda nikada neće doći do izgradnje jadransko-jonskog autoputa, a samim tim i potrebe da se petlja u Rogamima gradi u postojećim gabaritima, resorno ministarstvo nije ni ispunilo zakonsku obavezu, izradilo stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu. Pored povećane opasnosti od zagađenja rijeke Morače, izgradnjom petlje na Smokovcu bi se postavila trajna betonska prepreka strujanju sjevernog vjetra, kao najvažnije prečiščivača vazduha u Podgorici, pa i time značajno pogoršala mikro-klima", kazao je Rakčević.

On je zapitao kome je u interesu da Podgorica, čiji je vazduh već uveliko zagrađen, doživi sudbinu Pljevalja.

"URA zahtijeva da Skupština Glavnog grada u što kraćem roku podnese zahtjev nadležnom ministarstvu da se pronađe bolje i održivije rješenje, pa makar bilo i privremenog karaktera, kako bi se Rogami, spasili od devastacije, a Podgorica zaštitila. Sraman je i neodgovoran odnos gradonačelnika (Slavoljub) Stijepovića prema gradskoj imovini i prema građanima Podgorice. Umjesto da štiti interese grada, on se prećutnim aminovanjem, nemjerljive štete, svrstao na stranu tajkuna i propalih jednokratnih političkih projekata. Pravi je trenutak da Glavni grad čvsrtim i odgovornim stavom zaštiti imovinu i pozove na dijalog za pronalaženje boljeg rješenja”, istakao je Rakčević.

Naglasio je da je čitav niz stručnjaka, koji su radili PUP 2013., su procijenili da bi petlja na Strganici bila neuporedivo bolje i jeftinije rješenje.

Kako su “Vijesti” ranije pisale Mjesna zajednica Rogami, 2014. pozvala je tadašnjeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića da javno saopšti argumente i mišljenje stručnjaka je li za buduću petlju autoputeva bolja lokacija Strganica, koja se nalazi iznad Rogama, na obodu Podgorice prema Piperima, ili Smokovac, na izlazu iz Podgorice prema Kolašinu.

Strganica se nalazi na prostoru MZ Rogame i po ocjeni dijela stručnjaka i tehnički i finansijski je mnogo povoljnije rješenje od Smokovca, na kojem insitira Ministarstvo saobraćaja.

"Smokovac je neizvodljivo i neodrživo rješenje kojem se oštro protivimo. Nije logično da se od Rasa do Gornjih Mrka grade tuneli i tri mosta, kroz uzani kanjon Morače, kroz koji već prolazi magistralni put, i na kojem je predviđena izgradnja hidrocentrale "Zlatica". Ovaj prostor, koji je rezervoar pijaće vode za glavni grad i koji sadrži do desetine hektara obradivog zemljišta na obali Morače, u cjelosti se uništava, dovodi do iseljavanja stanovništva sa te lokacije i ekološki ugrožava život i opstanak okolnih naselja, a time i sami glavni grad”, saopštili su iz MZ Rogame.

Stav mještana Rasa (Smokovac) da se petlja gradi na Strganici podržavaju tri MZ iz Pipera koje gravitiraju tom prostoru - Rogame, Đurkovići i Stijena Piperska.

"Petlja na Rasu znači rušenje 42 objekta, raseljavanje stanovništva, uništavanje poljoprivrednog zemljišta, skuplju eksproprijaciju, skuplju izgradnju autoputa od Rasa do Gornjih Mrka, veće zagađenje vazduha zbog jakog sjevernog vjetra i povećan nivo buke zbog blizine centra grada, autoputa i pruge. I pored zauzimanja i rušenja svih objekata na prostoru Rasa, izgradnje tri mosta, zahvatanja dobrog dijela prostora na Zlatici, ovaj prostor je nedovoljan za razvijanje sa punim programom veza, utvrdili su stručnjaci koji su radili na ovom projektu", saopšteno je tada iz MZ Rogame.

Bonus video: